„Povinné ručení“ pro cyklisty není radno podcenit


			„Povinné ručení“ pro cyklisty není radno podcenit

Přichází jaro a mnoho z nás po dlouhém zimním spánku sedá na kola a vyráží za dobrodružstvím. Kéž by byly tyto cesty vždy jen krásné. Co ale dělat, pokud někomu ublížíte? Jan Hofta prozradí nejen své cyklistické začátky, ale nabídne i statistiku a tip na dvojnásobný limit pojistného plnění pro cyklisty.

Proč se pojistit

Když jsem se učil jezdit na kole, byl jsem úplné dřevo. Nedovedl jsem brzdit ani pořádně řídit. A pak jsem se divil, když jsem přímo „umělecky“ narazil do kočárku jedné sousedky. Nemohl jsem pochopit, proč na mě křičí, když loket jsem si odřel já…

Tehdy se naštěstí nic vážného nestalo, a i kočárek vydržel. Je ale smutným faktem, že nehod s cyklisty policie každý rok zaregistruje kolem 4 000, tedy každý den více než 10. Jak můžete najít na webu Centra dopravního výzkumu, nejčastěji k nehodám cyklistů dochází mezi 15. a 18. hodinou a nejvíce v pátek.


Mohlo by vás zajímat: InsurTech společnost Lemonade čeká obtížný rok se ztrátou


Pokud srazí cyklistu řidič automobilu, platí se jeho odškodnění z povinného ručení auta. Co se ale bude dít, když nehodu zaviní cyklista? Podle zákona 168/1999 Sb. o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla povinné ručení mít nemusí. Povinné pojištění se totiž nevztahuje na „… vozík pro invalidy, potahové vozidlo a nemotorové vozidlo tažené nebo tlačené pěší osobou, jízdní kolo a koloběžka, pokud nejsou schváleny jako druh vozidla motocykl“. Za škody jimi způsobené jsou tedy zodpovědní ti, kteří na vozidle jedou a na povinné ručení nemohou spoléhat. Do této skupiny patří též běžná elektrokola a elektrokoloběžky, pokud jejich rychlost s elektromotorem nepřevýší 25 km/h a jejich jmenovitý výkon elektromotoru 250 W (více o tomto tématu najdete například zde https://ekolo.cz/legislativa).  

Pojišťovny mají řešení

Co tedy s tím? Pojišťovny nabízejí odpověď v rámci tzv. pojištění občanské odpovědnosti. Ano, je to ona známá pojistka „na blbost“, která pomůže, když mimo práci pojištěná osoba něco poškodí nebo někoho zraní. V nabídce ji má většina pojišťoven, některé samostatně, jiné v rámci pojištění domova. Její nedílnou součástí je v naprosté většině také pojištění při amatérském sportu, ať už jsou to šachy nebo právě cyklistika.

Problémem u těchto smluv ale může být maximální částka k vyplacení, tedy limit pojistného plnění. U starších smluv bývá nezřídka třeba jen 500 tis. Kč, což je prostě málo. Odškodnění za zničené zdraví nebo, nedej bože, smrt, může být v řádech milionů. Zvlášť, pokud má poškozený celý život před sebou. A teď si představte cyklostezku plnou malých capartů, kteří na svých vozítcích visí jako vosa na bonbónu…


Mohlo by vás zajímat: ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu na 5 %. Nejvíce od roku 2001


Pillow na cyklistech nešetří

Právě pro takovéto situace Pillow přichází s novinkou. V rámci nového pojištění majetku nabízí polštář Odpovědnost pro běžný život s limity plnění 3, 10 nebo dokonce 25 milionů korun. A speciálně v případě škody v souvislosti s účastí v provozu na pozemních komunikacích jako cyklista, chodec nebo jezdec na koloběžce navýší limit pojistného plnění tohoto polštáře na dvojnásobek! To znamená až 50 mil. Kč ochrany. To je více, než je základní limit povinného ručení pro automobily. Máte tak jistotu, že když na kole někoho srazíte nebo kvůli Vám strhne řidič auto do příkopu, pojišťovna vám bude krýt záda. Pojištění platí nejen v ČR, ale též po Evropě. A není rozdílu, zda jde o kolo šlapací nebo elektrické.


Mohlo by vás zajímat: Jak krize na Ukrajině narušuje globální dodavatelské řetězce?


Tato unikátní výhoda je součástí polštáře už od jeho základní varianty, takže o ni nepřijde nikdo, kdo se u Pillow na odpovědnost pojistí. Pojištění majetku a odpovědnosti od Pillow tak přináší jistotu jednoho z nejkvalitnějších pojištění na našem trhu nejen pro domov, ale i pro výlety na kolech, koloběžkách, elektrokolech či jen tak po ulici. Více o novém pojištění majetku s pojištěním odpovědnosti zjistíte na webových stránkách proporadce.cz.

Jan Hofta
Pillow pojišťovna

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články