Zákaz provizí se v Německu nekoná


			Zákaz provizí se v Německu nekoná

Podle portálu Versicherungswirtschaftheute nevidí spolková vláda žádný důvod pro zákaz provizí za zprostředkování finančních produktů. Podle jejího názoru se neukazuje potřeba takového kroku. Vyplývá to ze stanoviska Spolkového ministerstva financí, které je obsaženo v odpovědi na interpelaci frakce strany Levice (Die Linke) v Německém spolkovém sněmu.   

Finanční expertka strany Levice – Susanna Karawanskij – poukázala v interpelaci na existující zákaz provizí ve Spojeném království, který přivodil pozitivní účinky pro spotřebitele.

Podle ministerstva financí zkušenosti se zákazem provizí ve Spojeném království ukazují, že existují mezery v nabídce, protože se poskytovatelé finančních služeb zaměřují na zámožné a příjmově silné klienty a protože mnozí klienti nemohou nebo nechtějí platit vysoké honoráře.


Mohlo by vás zajímat: Jak stát uchrání spotřebitele až k (finanční) smrti


Naproti tomu v Německu se implementací MiFID II (směrnice 2014/65/EU o trzích finančních nástrojů)  i IDD (směrnice 2016/97/EU o distribuci pojištění) zajistí nadále  jak přístup na kapitálové trhy pro všechny investory, tak rovněž využití poradenských služeb v celé šíři.

Spolková vláda přitom posílila poradenství za honorář a zlepšila ochranu spotřebitele zvláště při prodeji finančních produktů.

Pokud jde o pojišťovnictví, v IDD je zákaz provizí zmíněn v čl. 22 odst. 3. Členské státy mohou omezit nebo zakázat přijímání poplatků, provizí nebo jiných peněžních a nepeněžních výhod hrazených či poskytnutých třetí stranou nebo osobou jednající jménem třetí strany distributorům pojištění v souvislosti s distribucí pojistných produktů.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články