Autonomní vůz Uberu zabil chodkyni. Jak rozhodl soud?


			Autonomní vůz Uberu zabil chodkyni. Jak rozhodl soud?

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies není trestně zodpovědný za nehodu svého samořízeného automobilu, při které loni v březnu přišla o život chodkyně. Uvedla to americká prokuratura.

Prokuratura tvrdí, že neexistují žádné důvody pro trestní zodpovědnost Uberu. Policie by nicméně podle prokuratury měla pokračovat ve vyšetřování toho, jak postupovala záložní řidička automobilu. Loni v červnu policie uvedla, že záložní řidička sledovala v době nehody televizní pořad na svém mobilním telefonu. Podle policie by nehodě bylo možné zabránit, kdyby řidička dávala větší pozor.

K čemu přesně došlo?

V neděli 18. 3. 2018 večer přejelo autonomní vozidlo ze stáje Uber chodkyni, která následně zraněním podlehla. Nehoda se stala v Tempe v Arizoně a šlo o první havárii autonomního vozidla, při níž přišel chodec o život.


Mohlo by vás  zajímat: Němečtí zprostředkovatelé pod regulatorním tlakem


Chodkyně spolu se svým kolem nečekaně vstoupila do vozovky. V době nehody byl sice v autě přítomen i lidský řidič, nicméně vozidlo bylo v danou chvíli přepnuto do autonomního režimu, a přísedící tak nestihl včasně zareagovat. Prokázal to videozáznam nehody.

„Je zcela zřejmé, že by bylo těžké zabránit této nehodě v jakémkoli modu řízení. Řidič vypověděl, že to bylo jako blesk, když žena před vůz vstoupila,“ řekla loni policistka Sylvia Moirová.

Společnost Uber plně spolupracovala s místními úřady a okamžitě zastavila další testy autonomních vozů v Tempe, Pittsburghu, San Francisku a Torontu. Starosta Tempe Mark Mitchell prohlásil, že nebude požadovat po firmách přerušení testovacího provozu. Mluvčí arizonského ministerstva dopravy Kevin Biesty dokonce uvedl, že současná regulace jejich provozu je dostačující. „Domníváme se, že v tuto chvíli máme dostatečné zákony regulující provoz samořízených vozů."

Policie dokonce zveřejnila video z nehody, při které samořízené auto srazilo chodkyni. Na videu je patrné, že 49letá Elaine Herzbergová přecházela silnici mimo přechod na neosvětleném místě a náhle se zjevila před autem ze tmy. Podle policie by bylo obtížně této nehodě zabránit i v případě, že by auto řídil člověk.

Zdroj: YouTube

Po srážce byla žena převezena do nemocnice, kde svým zraněním podlehla. Nejedná se o první nehodu vozidla s autonomním režimem, vloni např. při řízení automobilu Tesla Model S zemřel řidič. Jde však o první nehodu, při níž zemřel chodec. V tomto případě se jednalo o automobil Volvo CX90, který společnost Uber využívá ke svým autonomním testům.

Zdroj: E15, oPojištění.cz

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články