Do InsurTechu putují miliardy. Přesto hrozí vlna krachů


			Do InsurTechu putují miliardy. Přesto hrozí vlna krachů
3.4.2020 Technologie

Všechny peníze do InsurTechu! V loňském roce dosáhly celosvětové investice do mladých firem InsurTechu částky 6,37 miliardy USD. To je asi třetina veškerých finančních injekcí, které putovaly do tohoto sektoru od roku 2012. Nicméně poradenská společnost Willis Towers Watson nyní varuje, že řada firem zanikne.

Čtvrtý kvartál loňského roku představoval historické maximum finančních příslibů ve výši 2 miliard USD rozdělených na 75 transakcí. Vyplynulo to z brífinku společnosti Willis Towers Watson InsurTech Q4/2019.

„Vedle stále razantnějšího navyšování investic byl z hlediska InsurTechu loňský rok poznamenán především tím, že se některé startupy dokázaly stát jasnými tržními leadery ve svých segmentech podnikání,“ komentoval Micheal Klüttgens, šéf pojišťovacího poradenství ve společnosti Willis Towers Watson Německo. Současně ale dodal: „Ovšem nemáme kolem sebe ve světě jen úspěšné příběhy. V uplynulých 3 letech jsme napočítali 184 startupů, které naopak musely své aktivity zastavit. Současně se domníváme, že jde jen o špičku ledovce.“


Mohlo by vás zajímat: Klienti finančních poradců nechtějí být šmírování!


Dražší kola financování

Loňský rok se nevyznačuje jen celkovou investicí, také jednotlivá kola financování přišla dráže. „Jen ve 4. kvartálu 2019 jsme napočítali ve čtyřech kolech financování přes 100 milionů USD,“ sdělil Niki Winter, ředitel a expert na digitalizaci Willis Towers Watson. „Ukazuje se tak, že počet kol financování nad 40 milionů USD se ze 13 v roce 2017 téměř ztrojnásobil na 38 v roce 2019.“

Jednorožci v Německu

V průběhu předchozího roku se pět společností vyvinulo díky různým kolům financování v „jednorožce“. To jsou mladé firmy, jež dokážou dospět k ocenění jejich hodnoty na více než jednu miliardu USD. Mimo jiné se jím stala i německá firma Wefox se sídlem v Berlíně, která se zaměřuje na vytěžení Big Data v pojištění.


Mohlo by vás zajímat: Vladimír Přikryl: Změna zdanění rezerv byla diskutována od přijetí SII!


Sledujeme-li počet investic do InsurTechu celosvětově, řadí se Německo na 4. místo globálně a na 2. místo v evropském prostoru. Vedle zmíněného Wefoxu by se mohla do budoucna dalším jednorožcem stát Ottonova, zdravotní pojišťovna se sídlem v Mnichově poskytující hlavně digitální služby. Tento startup dokázal získat signifikantní finanční injekci 40 milionů USD. Přitom všechny transakce ve výši přes 40 milionů USD proběhly v Německu loni, nikdy dříve k takové výši nedospěly.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články