ESET odhalil malware s doposud neznámou instalační technikou


			ESET odhalil malware s doposud neznámou instalační technikou

Analytici bezpečnostní společnosti ESET odhalili při vyšetřování kybernetického útoku na Blízkém východě technicky výjimečný malware. Mezi netradičními postupy, které používá, vyčnívá především jeden. Malware se v operačním systému registruje jako monitor tisku pod názvem Default Print Monitor, z něhož byl odvozen i jeho název DePriMon. Kvůli jeho komplexnosti a modulární architektuře jej experti považují spíše za framework.

Podle telemetrie společnosti ESET je DePriMon aktivní přinejmenším od března 2017. Kromě Blízkého východu byl odhalen i v soukromém sektoru ve střední Evropě, včetně České republiky.„V několika případech byl DePriMon detekován spolu se špionážním malwarem ColouredLambert, za kterým stojí skupina Lamberts (známá též jako Longhorn). Tento malware je postaven na špionážních technikách CIA zveřejněných a popsaných v úniku dat Vault 7 na Wikileaks, “ popisuje sofistikovaný útok Miroslav Dvořák, technický ředitel pražské pobočky ESET.

Downloader plný překvapení

DePriMon je podle analytiků společnosti ESET nezvykle pokročilý downloader, jemuž vývojáři věnovali značné úsilí při přípravě architektury a tvorbě kritických komponent. Proto si také zaslouží zvýšenou pozornost, i přes jeho geograficky limitovanou distribuci a pro možné spojení s nechvalně známou špionážní skupinou.


Mohlo by vás zajímat: Star Insurance Group se rozšířila o dalšího člena


DePriMon nahrává a spouští svůj payload přímo z paměti. Používá k tomu techniku zvanou Reflective DLL loading, takže není nikdy uložený na disku. Downloader má také překvapivě rozsáhlý konfigurační soubor a správně implementované šifrování, které efektivně chrání komunikaci s kontrolním serverem. Ve výsledku je DePriMon silný, flexibilní a persistentní nástroj navržený ke stahování a spouštění dalšího malware. Kromě toho je také schopen získávat základní informace o systému a jeho uživateli.

Společnost ESET začala nedávno přispívat do znalostní databáze ATT&CK. Závěry týmu z ESET tak mohou mít rychle k dispozici další experti na kybernetickou bezpečnost. Při popisu se soustředili především na instalační techniku, jejich závěry najdete pod názvem Port Monitors v kategoriích Perzistence a Eskalace privilegií. Jelikož v této databázi není žádný jiný popsaný případ, věří analytici, že DePriMon je první případ techniky označené jako Port Monitor.

Zdroj: ESET

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články