Německo: Velké rozdíly v digitální připravenosti pojišťoven


			Německo: Velké rozdíly v digitální připravenosti pojišťoven

V minulých měsících vzrostl nejen zájem zákazníků o možnosti digitálních kontaktů s pojišťovnami. Změnilo se jejich chování a přístup. Názorně to ukázala nová tržní studie společnosti KUBUS Versicherung: zatímco v roce 2018 se považoval za „digital lover“ každý pátý respondent, loni se k nim řadil už každý třetí oslovený.

Podle závěrů analýzy je zřejmé, že široká masa klientů si nepřeje nic jako „čistě digitální“ pojišťovny, nýbrž společnost, jež nabízí více možností. Obzvláště zaujme zákazníka možnost kontaktovat svého pojistitele on-line. Ale i pro mladé cílové skupiny hraje poradce a poradenství stále důležitou roli – jen musí být součástí celého komplexu kontaktních kanálů.


Mohlo by vás zajímat: VIG k 2020: Akvizice Aegonu pomohla. Objem pojistného stoupl na 10,43 mld. €


Studie se zúčastnilo celkem 22 německých pojišťoven. Agentura MSR Consulting Group zkoumala dynamiku digitalizace od roku 2018. Přitom odhalila jasné vítěze, kteří jsou o dost napřed, stejně jako ztrácející společnosti, jež mají hodně co dohánět. Analytici MSR vyvodili současně základní faktory úspěchu, aby snažení o on-line pokrok přineslo žádoucí výsledky. A ty nechali okomentovat zástupce společností, které se ukázaly býti průkopníky.

Faktor 1: Orientace na užitek. Digitalizace nesmí být samoúčelná

„Jde v první řadě o zaměření na potřeby zákazníků, teprve až pak o techniku,“ zdůraznil Matthias Schreiber z Ottonova Krankenversicherung. „Přitom by bylo největší chybou myslet si, že my přesně víme, co klient chce.“ Také Sebastian Marski ze společnosti VGH zdůraznil: „Orientace na zákazníka musí být důsledná a musí být v centru všech aktivit pojišťovny.“ Důležitou roli v tomto zacílení hraje výzkum trhu. Na jeho základě něj lze poznat skutečné potřeby zákazníků.

Velmi podstatnou cílovou skupinou pro pracovníky odpovědné za digitalizaci jsou také obchodní partneři. V jejich případě jde o to získat akceptaci a ukázat jim potenciál změny. Podle Marca Lükeho z pojišťovny Signal Iduna to spočívá zejména v propojení předností klasického pojišťovacího obchodu a výhod přinášených digitalizací. Toto spojení ústí do tzv. hybridního obchodu. Ten umí „přepínat“ podle potřeb a preferencí klienta.


Mohlo by vás zajímat: Pojistitelnost pandemického rizika I


Faktor 2: Strategické zakotvení

Celé pojišťovací domy musí znát odpověď na otázku „proč“. To je podle Marca Lükeho předpokladem úspěchu změny. Jde o důsledné zakotvení ve vizi společnosti Signal Iduna, jíž se firma řídí. Podle Sebastiana Marskiho z VGH je podstatné, aby se podnik při všech těch možnostech a potenciálech digitalizace jasně ptal, co zákazníkovi chceme digitálně umožnit. Zdůrazňuje, že „čistá samoobsluha“ a digitální zajištění všech potřeb nejsou cílem a ani by to nefungovalo.

Faktor 3: Organizační struktura musí prolomit hranice mezi útvary

Pojišťovna Signal Iduna spolu se svým vizionářským programem nastartovala také strukturální strategii Top-Down. Ta je zaměřena na agilitu pracovníků a důsledné nastavení struktur ve firmě podle potřeb zákazníka. Vhodná struktura je podle Lükeho podstatným klíčem k úspěchu, aby bylo vše podřízeno užitku pro zákazníka. S tím souhlasí i Marski z VGH: „Klient chce mít právě jednu aplikaci, ne 100. A ta jedna aplikace musí zvládnout vše.“ Koordinaci v obchodě vidí proto jako nezastupitelnou.

Faktor 4: Testování. Prostě to také vyzkoušet

Rozhodující je necílit hned od počátku na perfektní finální řešení, nýbrž jen rychle začít a přidávat krok za krokem další funkcionality. Vše je potřeba detailně poznat pro zapracování příštích změn, a také otestovat „očima a rozumem“ klienta.


Mohlo by vás zajímat: Průměrná mzda vzrostla reálně o 3,8 %. Jak je na tom pojišťovnictví?


Faktor 5: Otevřenost pro kooperace. Všechno není nutné zvládnout samostatně

Doby, kdy insurtech byl klasickými pojišťovnami vnímán jako nebezpečí, jsou už pryč. Stále více je patrná otevřenost ke spolupráci. A právě při digitalizaci se musí na správná partnerství myslet. „Mnohé by dnes nebylo tak daleko, kdyby se všechno pořád programovalo vlastními silami v pojišťovně,“ připomíná Marski. 

Také společnost Ottonova cítí nyní mnohem větší ochotu kooperovat mezi čistě digitálními hráči a tradičními pojišťovnami. Tato firma nyní začíná „dávat k dispozici“ konkurenci jednotlivé komponenty modulárně koncipovaného systému, aby na nich participovali.


Mohlo by vás zajímat: Vakcína jako hlavní motor globálního ekonomického růstu v druhé polovině roku


Co z toho všeho vyplývá?

Shrneme-li poznatky z tržní studie v Německu, ukazují se na pojistném trhu tyto trendy spojené s digitalizací, jež jsou všeobecné:

  • Význam digitalizace na trhu vzrostl.
  • Prosadily se agilní metody práce.
  • Rozhodující je zaměření na klienta a jeho požadavky.
  • Kooperace a spojené podniky získávají na významu.

A na digitálním trhu platí stále více rčení“ vítěz bere vše“.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články