ABI k výsledkům voleb ve Velké Británii


			ABI k výsledkům voleb ve Velké Británii
3.1.2020 Zahraničí

Britské předčasné volby vyhrála se značným náskokem konzervativní strana. Získala 365 mandátů z možných 650 a bude mít v parlamentu jasnou většinu. Labouristé jednoznačně ztratili a získali jen 203 mandátů. Tyto výsledky podle vítězného Borise Johnsona znamenají, že Brexitu již nestojí nic v cestě. Asociace britských pojistitelů (ABI) vydala po zveřejnění výsledků voleb svoji reakci.

ABI pogratulovala ministerskému předsedovi a konzervativní straně k vítězství ve volbách a zdůraznila, že je zavázána spolupracovat s novou vládou v zájmu britského pojistného trhu a trhu dlouhodobých úspor, které patří ke světové špičce. Podle ABI existují některé urgentní problémy, kterým bude muset nová vláda čelit.

ABI může pomoci s provedením potřebných reforem. Jde například o zajištění toho, aby penzijní trh skutečně sloužil stárnoucí populaci, nebo o reformu v oblasti požární bezpečnosti za účelem ochrany zranitelných osob, nebo o investice, které by reagovaly na klimatické změny. ABI doufá, že noví ministři přistoupí k těmto problémům s pocitem naléhavosti.


Mohlo by vás zajímat: TOP 10 nejčtenějších článků na oPojištění.cz v roce 2019


Volby podle ABI obnovily mandát k vystoupení z Evropské unie. Vláda se nyní musí zaměřit na to, jak zajistit spořádané vystoupení a jak vybudovat udržitelný budoucí vztah s evropskými sousedy. Tento vztah by podle ABI neměl zahrnovat takovou situaci, že Velká Británie se stane dlouhodobě příjemcem pravidel jednotného (vnitřního) trhu, který opustí během šesti týdnů.

Na výsledky britských voleb reagovala také řada evropských politiků. I když většina z nich lituje, že Velká Británie EU opouští, tak přesto prý bylo v Bruselu cítit jistou úlevu. Brexit totiž během posledních tří let Brusel značně zaměstnával a nebylo možné se koncentrovat na některé zásadní otázky rozvoje EU. Na druhé straně si Brusel plně uvědomuje, že tím končí jen první fáze, tj. vystoupení. Bude nutno rychle vkročit do druhé fáze a začít jednat o úpravě budoucích vztahů, což je také obrovská výzva.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články