Allianz X investuje do Simplesurance


			Allianz X investuje do Simplesurance

Berlínský InsurTech Simplesurance obdržel od společnosti Allianz X půjčku ve výši 15 mil. EUR. Allianz X je investiční jednotka Allianz S.E. pro oblast digitalizace a již od roku 2016 je společníkem společnosti Simplesurance, která chce získané finanční prostředky použít pro další růst

Nazim Cetin, výkonný ředitel Allianz X, chce touto půjčkou partnerství s berlínským podnikem dále posílit. Podle Cetina dodává Simplesurance významnou přidanou hodnotu k hlavní podnikatelské činnosti Allianz. Jako příklad lze uvést spolupráci s partnery Allianz na rychle rostoucím online trhu a nedávno zahájenou spolupráci se soukromou zdravotní pojišťovnou Allianz. Rozšířená finanční angažovanost Allianz X má za cíl dostat stávající partnerství na vyšší úroveň a vybudovat nová partnerství.

 Investice je realizována ve formě konvertibilní půjčky, která je typickou formou podpory začínajících podniků. Konvertibilní půjčka je krátkodobým dluhem, který se může v příštím finančním kole konvertovat do podílu ve firmě. Pro příjemce se jedná o rychlé peníze a na druhé straně bude poskytovatel půjčky v případě úspěšného růstu odměněn podílem, nebo přírůstkem hodnoty. Detailní informace o tomto obchodu nebyly sdělovacím prostředkům poskytnuty.


Mohlo by vás zajímat: AXA prodává své pojišťovací aktivity v regionu Perského zálivu


Investování Allianz X není samozřejmostí. Vývoj každé společnosti, do níž bylo investováno, je monitorován, a jakmile je víra v úspěch otřesena, je zatažena brzda. Obecně je ovšem Allianz X připravena investovat. V roce 2020 investovala například do společnosti Control Expert, která působí v oblasti likvidace automobilových škod a využívá přitom umělou inteligenci. Ale to není zdaleka vše. Kromě koupě Control Expert a investice do již uvedené společnosti Simplesurance samotná Allianz X zmínila i investice do společnosti WealthSimple, nebo do společnosti BIMA, která se specializuje na telemedicínu a zdravotní péči v tzv. nově se rozvíjejících ekonomikách. V roce 2019 pak Allianz X investovala společně s německou vzájemnou pojišťovnou Debeka do servisní platformy SDA SE Open Industry Solutions.   


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Prognózy kam se podíváš


Určitě je účelné dodat, že Allianz X má podíly také např. ve známých InsurTech společnostech, jako jsou společnosti N26 nebo Lemonade, jež jsou oceňovány na více než 1 miliardu EUR. Allianz S.E. bude prý dodávat Allianz X peníze i v budoucnu. Podle Cetina však není Allianz X pod žádným tlakem. Jako strategický investor prý vyčká, jak se projeví v letech 2021 a 2022 dopady pandemie na pojistném trhu. V zásadě by mohlo být toto období výhodné pro strategické investory, jelikož by se hodnota řady společností mohla snížit.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články