Aon: Svět rizik se změnil. Jaká jsou ta nejzásadnější?


			Aon: Svět rizik se změnil. Jaká jsou ta nejzásadnější?
21.1.2022 Zahraničí

Zásadním výsledkem loňské Global Risk Management Study zpracované společností Aon zaměřenou na poradenství a služby je poznatek, že dochází k propojování a kombinaci rizik. Tento fenomén má zásadní dopady pro Risk Management a také pro přístup k budoucím rizikům.

COVID-19 ukázal, že pandemie přináší mnohem více než jen zdravotní riziko. Je třeba počítat s důsledky v podobě přerušení provozu, nedostatku surovin a oslabení konjunktury. Z nepředvídatelnosti některých takových událostí, jejichž následky lze jen těžko odhadovat a hodnotit, vyplývá zvýšená volatilita ekonomického vývoje. To nutí podniky k novému přístupu a zacházení s globálními riziky, a sice s větší orientací do budoucna. Ukazuje to nejnovější vydání Global Risk Management Survey 2021 z dílny Aonu. Základem pro zkoumání jevů byly odhady a komentáře více než 2 300 risk manažerů ze 60 zemí a regionů, působících v 16 odvětvích.


Mohlo by vás zajímat: Martin Diviš: O pojistný sektor se společnost může stoprocentně opřít


Co nového studie ukázala?

Pandemie od základů změnila zacházení s riziky. Zvýšilo se povědomí o dominovém efektu mezi nimi. Příkladem mohou být třeba přerušení provozu firem, jež postihla během koronavirové krize současně různá odvětví a podniky v celosvětovém měřítku. Také se změnilo oceňování rizik ve firmách: zatímco riziko pandemie bylo na žebříčku v roce 2019 ještě na 60. příčce, posunulo se v roce 2020 na pozici sedmičky a obsadilo s výjimkou Severní Ameriky všude místa v top 10.

Kybernetická rizika a zneužití dat zůstávají i nadále ve všech odvětvích a regionech světa největším nebezpečím. Za nimi se umístila přerušení provozu (2), oslabení konjunktury (3) a nedostatek surovin a materiálu (4). Podle odhadu Aonu se výrazně změnily zásady risk managementu ve firmách. „Hlavní těžiště bude do budoucna spočívat v tom, že rizika budou vnímána více ve své komplexitě a provázanosti. To bude vyžadovat důkladné plánování, jak s nimi nakládat,“ předpověděl Kai Büchter, CEO společnosti Aon v německy mluvících zemích.


Mohlo by vás zajímat: ČKP: Počet pojištěných vozidel se blíží 9 milionům


„Žádné riziko už nepřichází samo o sobě. Ani pandemie, ani změna klimatu. Bezprostřední důsledky, jako třeba narušení dodavatelských řetězců, jsou výrazné. Nemůžeme se navíc opřít o data z předchozích událostí, abychom věděli, jak naložit s budoucími nebezpečími,“ vyjmenovává problémy Kai Büchter. Vysoce relevantní je i pohled na změněné potřeby na straně klientů. „Z nové podoby a změn rizik vznikají nové požadavky a nároky ze strany firem: potřebují vhodné nástroje, aby mohly proplout stále proměnlivějším nestálým světem. Podniky vykazující vyšší míru odolnosti, a to i svého personálu, mají lepší vyhlídky na to, aby se vypořádaly se zcela novými situacemi, s nimiž doposud nebyly konfrontovány.“


Mohlo by vás zajímat: Vybrané změny dle nového zákona o znalcích


Jaké změny se očekávají pro rok 2024

Podle Global Risk management Study 2021 by za tři roky i nadále měla dominovat na prvním místě kybernetická rizika a zneužití dat. I další tři místa budou patřit stejným nebezpečím jako loni, akorát se změní jejich pořadí: dvojku má oslabení konjunktury a pomalé zotavení ekonomiky, trojka patří nedostatku surovin a materiálu. Na čtvrté místo se z druhé příčky posunulo přerušení provozu. Pandemie a zdravotní rizika se přesunou ze sedmého místa (2021) na deváté. Na pátém a šestém místě posílí rizika spojená s rychlými změnami poměrů na trzích a stoupající konkurence.

Více podrobností lze nalézt ZDE.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články