Blackout: Rakušané jsou sice dobře informováni, nejsou však připraveni


			Blackout: Rakušané jsou sice dobře informováni, nejsou však připraveni
24.1.2023 Zahraničí

Podle aktuální studie objednané pojišťovnou Helvetia počítá každý čtvrtý v Rakousku s tím, že k blackoutu dojde ještě letos. Polovina respondentů v anketě současně očekává blackout v nadcházejících třech letech. Většina Rakušanů se cítí být dobře informována; dobře připraven na možný výpadek je jen každý třetí.

V průběhu uplynulých let se stala výjimka pravidlem: po covidové krizi a vypuknutí války na Ukrajině by se člověk už skoro divil, kdybychom v následujícím roce nepotkali nějakou tu „černou labuť“. Ve stejném duchu je naladěno i povědomí populace o možných krizích: to stouplo, stejně jako v oblasti politiky a ekonomiky. Nejinak je tomu v pojišťovnách, jež mají zájem informovat klienty o pojistitelnosti škodních událostí v takových podmínkách. Proto si pojišťovna Helvetia zadala u výzkumné agentury Ipsos Austria studii zaměřenou na to, jak dobře jsou Rakušané v obraze o blackoutech a rizicích s blackouty spojenými. Koncem listopadu 2022 byly zveřejněny závěry analýzy Ipsos. Jak na ní zaznělo, nebylo záměrem někoho postrašit, nýbrž na téma upozornit.


Mohlo by vás zajímat: Jak v Česku prší?


Rakušané se cítí být informovaní

Podle výstupů z ankety je rakouské obyvatelstvo o blackoutech překvapivě dobře informováno. Tendenčně více s rostoucím věkem a vyšší životní úrovní. V druhé polovině října 2022 bylo celkem 783 účastníků ve věku od 16 let prostřednictvím on-line ankety vyzpovídáno, kolik toho vědí o blackoutech a jak jsou na takový případ připraveni. Pojem „blackout“ znalo celých 98 % respondentů a 90 % také vědělo, že pojem popisuje určitý výpadek elektrického proudu. To, co ho odlišuje od prostého výpadku elektřiny, je delší doba trvání a větší teritoriální rozsah výpadku. O této podmínce většího než regionálního rozsahu věděla jen čtvrtina, popř. pětina dotázaných. Přesto se subjektivně cítí dvě třetiny obyvatelstva dobře nebo velmi dobře informované o blackoutech.

Obavy panují hlavně z kriminality

Třetina oslovených připustila, že mají strach z blackoutu, přičemž míra strachu klesá s vyšším povědomím o rizicích blackoutu. 8 z 10 Rakušanů se nicméně vyjádřila, že blackout je „nebezpečný“. Jako důvod uvedla čtvrtina dotázaných obavu před kriminalitou, plundrováním, anarchií a chaosem. Přednášející konferenci označili takové strachy jako neopodstatněné a kontrastující s nálezem, že 8 z 10 Rakušanů je podle svých slov připraveno v případě potřeby poskytnout na místě a v sousedství pomoc. A to je možné s ohledem na předchozí krize z minulosti považovat za důvěryhodné. Předseda představenstva Helvetia Thomas Neusiedler mínil, že toto platí jen potud, dokud bude zajištěno zásobování potravinami. Konkrétně se vyjádřil, že Rakousko by bylo „čtyři jídla vzdáleno od anarchie“. Obavy o zásobování potravinami stojí vysoko v žebříčku obav populace: 13 % účastníků uvedlo tuto starost na třetím místě za druhým chladem (18 %).


Mohlo by vás zajímat: Luděk Menčík: Průmyslové pojištění se potýká s redukcí nabídky pojišťoven


Připravenost pouze částečná

Na tyto okolnosti se polovina účastníků studie alespoň částečně připravila: většinou skladováním trvanlivějších potravin (průměrně na 1 týden), případně i zajištěním alternativního osvětlení nebo vytápění. A znovu i zde platilo: čím starší respondent, tím je pravděpodobnější provedení přípravných opatření. Přesto se ale cítí být dobře připravený na blackout jen každý třetí oslovený. Na tiskové konferenci nicméně zaznělo, že taková příprava má ještě potenciál rozšíření. Téměř nikdo si nesmluvil se svými blízkými místo srazu, pokud vypadnou komunikační technologie. Také IT bezpečnost přichází zatím zkrátka.

Povědomí o možnostech pojištění je třeba posílit

Zástupci pojišťovny na tiskové konferenci ovšem zdůrazňovali i snahu posílit povědomí o možnostech pojistné ochrany. Protože neexistuje žádné vlastní speciální pojištění pro případ blackoutu, musely by být potenciální škody vznikající během blackoutu pojišťovány podle jednotlivých druhů. To vyžaduje zvýšit povědomí o krytí z pojištění v případě, že škoda vznikne z blackoutu. Pouze menšina respondentů věří, že pojištění domácnosti nahradí škody nastalé v důsledku blackoutu. A podobné nejasnosti a nevědomost panují u dalších druhů pojištění, jako jsou úraz, povinné ručení nebo právní ochrana. O specifické poradenství v záležitostech pojištění pro případ blackoutu však vyslovila zájem jen třetina dotázaných.


Mohlo by vás zajímat: Martin Švec: Životní pojištění Simplea prošlo unikátním vývojem


Jak pravděpodobný je blackout?

Nápadná je i situace, kdy velká část rakouské populace s blackoutem počítá. Čtvrtina ho očekává ještě do konce roku, třetina v nadcházejících 12 měsících a polovina do tří let. „Pravděpodobnost výpadku elektrického proudu, a to i delšího, za poslední roky opět vzrostla, riziko skutečného blackoutu je však „přehledné“,“ popsal nebezpečí Thomas Neusiedler.  Skutečně měly zastání a souhlas většiny respondentů i výroky, že se jedná o mediální humbuk kolem možného blackoutu v zájmu vyvolání paniky a snadnějšího výdělku u specifických artiklů. Kolem tohoto fenoménu je údajně spousta fake news.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články