Budou pojistitelé profitovat z návratu některých výrob do rozvinutých zemí?


			Budou pojistitelé profitovat z návratu některých výrob do rozvinutých zemí?
12.10.2020 Zahraničí

Čína je pokládána mnoha podniky z různých oborů za atraktivní místo výroby. Současná koronavirová pandemie však urychluje trend přemísťovat produkci do jiných zemí. Z toho by prý mohli profitovat díky vyššímu pojistnému i pojistitelé.

Podle stanoviska renomovaného Swiss Re Institute (SRI) se nadšení pro globální obchod zmírnilo již před aktuální koronavirovou krizí. Následkem řady přírodních katastrof došlo v posledním desetiletí k značnému přerušení globálních dodavatelských řetězců. Jako příklad z roku 2011 se uvádí zemětřesení a tsunami v Japonsku a ničivé povodně v Thajsku.

Rostoucí politická rizika, jakou jsou nová cla a hrozící globální obchodní válka, přiměla mnohé výrobce k přehodnocení jejich globálních výrobních a zásobovacích strategií. Kromě toho koronavirová pandemie velmi rychle odhalila slabá místa v dodavatelských řetězcích ve zdravotnictví. Řada zemí nechala v krizové době stranou mezinárodní spolupráci, aby si nejprve zajistila vlastní potřeby, obzvláště pak přístup ke kritickému zboží. Prostě řada podniků se rozloučila s romantickou představou produkce Just-in-Time.[1] Mnohé podniky překládají výrobní místo do jiných zemí, aby snížily svoji závislost na čínském trhu. 


Mohlo by vás zajímat: Němečtí pojistitelé požadují větší státní podporu pro zemědělce


SRI odhaduje, že by tak finanční toky do zemí Asie, východní Evropy a Latinské Ameriky, kde jsou nízké mzdy, mohly představovat 200 mld. USD. Nejvíce by z tohoto pohybu mohl těžit Vietnam, Kambodža, Malajsie a Thajsko. Navíc by mohly být přesměrovány zpět do zemí skupiny G7, stejně jako do Jižní Korey a na Tchaj-wan, další exporty v hodnotě okolo 100 mld. USD. Největší užitek by z toho podle SRI měly tyto státy: USA, Francie, Německo a Itálie. Největší pozornost je věnována zdravotnictví, technologickému sektoru a pak oborům produkujícím spotřební zboží, textilnímu průmyslu a elektronickému průmyslu, kde při vší prozíravosti mohou být některé výrobní kapacity znovu přemístěny do rozvinutých zemí. Nové technologie podle SRI nabízejí možnost dodavatelské řetězce zjednodušit a zkrátit.


Mohlo by vás zajímat: EIOPA: Opce k pojištění pro případ pandemie


Pojišťovnictví by mohlo z tohoto vývoje profitovat s ohledem na rostoucí poptávku po pojistné ochraně a s ohledem na nové možnosti k posílení globální hospodářské odolnosti. Pojistitelé by mohli hrát významnou roli při řízení rizik globálních dodavatelských řetězců. Například pro poskytovatele pojištění pro případ přerušení provozu platí, že čím transparentnější je dodavatelský řetězec, tím lépe lze riziko pojistit. Výše uvedené trendy by se měly promítnout do konkrétních čísel. SRI odhaduje, že pojistitelům by to mohlo globálně přinést nárůst pojistného o 63 mld. USD. Motorem růstu globálního trhu by přitom měly být pojistné trhy v Asii, resp. trhy nově se rozvíjejících asijských zemí.

Zájemcům o tuto problematiku lze doporučit prostudování primárního zdroje použitého ke zpracování článku pro portál Versicherungswirtschaftheute. Tím je studie SRI – edice Sigma  6/2020 - pod názvem „De-risking global supply chains“ z 10. září 2020.


[1] Just-in-Time (JIT) = právě včas.  Rozumí se tím přístup k výrobě, který se snaží eliminovat zbytečné držení zásob.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články