Ceny zajištění pro leteckou dopravu letí vzhůru


			Ceny zajištění pro leteckou dopravu letí vzhůru
19.2.2021 Zahraničí

Zajistitelé si mohou mnout ruce: pojistná ochrana za letadla pravděpodobně letos citelně podraží. Podle tržní analýzy z pera makléřské společnosti Willis Re by mohly vzrůst ceny zajištění v letecké dopravě až o 250 %.

Důvody tak strmého nárůstu cen vidí zástupci Willis Re především v následcích koronavirové krize pro mezinárodní aerolinky, stejně jako i v několika pádech velkých letadel 737 Max, při nichž přišlo o život celkem 346 lidí. Pojišťovny utrpěly velké úbytky na pojistném, protože smlouvy s leteckými společnostmi jsou zpravidla vyúčtovávány podle nalétaných kilometrů. Tolik James Vickers, šéf Willis Re International pro agenturu Reuters.


Mohlo by vás zajímat: Ivan Špirakus: Pandemie připomíná hollywoodský film. Vakcinace je jediné řešení


Dramatický pokles tržeb

Pokud člověk věří analýze IATA (International Air Transport Association) z června 2020, mohl by obrat mezinárodních aerolinek jen v uplynulém roce klesnout o 61 % na 214 miliard USD. A také v novém roce 2021 by se měly tržby držet podle odhadu svazu podstatně pod normální úrovní. Opačně vyznívá situace v nákladní letecké dopravě: v tomto roce by obrat mohl dosáhnout podle analytiků IATA 111 miliard USD, což by představovalo silný růst. IATA argumentuje především rostoucími cenami. Důsledky pro mezinárodní letiště jsou masivní: podle aktuální prognózy ACI (Airport Council International) by propady tržeb mohly dosáhnout hodnoty mezi 55 a 65 %. Počet odletů byl v srpnu 2020 celosvětově o 60 % nižší než ve srovnatelnou dobu 2019.


Mohlo by vás zajímat: Ivan Špirakus: Pandemie připomíná hollywoodský film. Vakcinace je jediné řešení


Dopady silné i v Německu

Podobně temný obrázek maluje i německý svaz letišť ADV. Podle jeho údajů klesly loni počty přepravovaných pasažérů jen v září 2020 v meziročním srovnání asi o 80 %. A výpadek tržeb za období březen až září 2020 činil 2 miliardy EUR. Za celý rok 2020 ztratila letiště 3,6 miliardy EUR. Navíc asi čtvrtina z celkových 180 000 pracovních míst na letištích je ohrožena. Jen provozovatel největšího leteckého uzlu v Německu Fraport zažil za první pololetí 2020 na letišti ve Frankfurtu podstatné oslabení. Obrat za prvních šest měsíců roku poklesl o 48,9 % na 910,6 milionu EUR. I letecký provoz na největším letišti v Německu byl poté loni nadále malý: podle Fraportu poklesl počet leteckých manévrů na 16 940, a tedy o 63,7 % méně i v září 2020. Také hodnota do vzduchu vypravených nákladů šla bezmála o 62 % dolů.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články