Čína nařídila státním pojišťovnám přezkoumat expozice v Rusku a na Ukrajině


			Čína nařídila státním pojišťovnám přezkoumat expozice v Rusku a na Ukrajině
19.4.2022 Zahraničí

Čína nařídila hlavním státním pojišťovnám, aby urgentně provedly kontroly expozic, tedy jejich vystavení rizikům, v Rusku a na Ukrajině, a to vzhledem k obavám z velkých škod způsobených válkou obou ekonomikám. Tento krok čínského regulátora souvisí se sankcemi, jež byly uvaleny mnohými zeměmi na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu, což je největší útok na evropský stát od skončení druhé světové války.  

Podle původní zprávy zveřejněné agenturou Reuters nejméně dvě velké státem vlastněné pojišťovny byly regulátorem požádány, aby provedly interní kontroly jejich obchodních a investičních portfolií v Rusku a na Ukrajině z hlediska expozice, tedy možných rizik. Tento krok podtrhuje snahu Pekingu interně, resp. mimo světla ramp, minimalizovat riziko pro své vlastní instituce, i když nadále udržuje silné obchodní vztahy v Ruskem, jež čelí ochromujícím sankcím ze strany Západu. Západní vlády a další země v podstatě oddělují ruskou ekonomiku od globálního finančního systému a tlačí mezinárodně působící společnosti, aby zastavily prodeje, přerušily vazby a pustily k vodě investice za desítky miliard dolarů.


Mohlo by vás zajímat: ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu na 5 %. Nejvíce od roku 2001


Čína, druhá největší ekonomika světa, opakovaně vyjádřila nesouhlas se sankcemi, označila je za neúčinné a trvala na tom, že zachová normální ekonomické a obchodní vztahy s Ruskem.  V této chvíli není jasné, co Čína učiní, až dané státní společnosti dokončí své přezkumy. Ví se ale, že jeden z regulátorů požádal státem vlastněnou pojišťovnu, aby urychleně zkontrolovala a nahlásila ohrožené projekty. Jiná státní pojišťovna byla vyzvána, aby informovala o svém podnikání a investicích v Rusku a také v Bělorusku, odhadla dopad sankcí a předložila pohotovostní plán reagující na stávající vývoj.  


Mohlo by vás zajímat: Jak krize na Ukrajině narušuje globální dodavatelské řetězce?


Je nutné zmínit, že agentura Reuters požádala o bližší informace k této záležitosti Čínskou komisi pro regulaci bankovnictví a pojišťovnictví a Komisi pro dohled a správu státních aktiv, avšak neobdržela žádnou odpověď. Stejně tak se zachovaly i Reuters oslovené státem vlastněné čínské pojišťovny China Life Insurance, China Pacific Insurance, a People’s Insurance Company Group of China, které patří mezi největší v Číně, neboť vlastní aktiva ve stovkách miliard dolarů.  Další státem vlastněná pojišťovna – PICC Property and Casualty Co. Ltd. – ale reagovala a uvedla, že sjednávala pojištění s některými čínskými společnostmi s aktivy v Rusku a na Ukrajině s tím, že rozsah tohoto byznysu byl ale malý.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články