Dobrá zpráva! Nálada v německém pojišťovnictví se zlepšuje


			Dobrá zpráva! Nálada v německém pojišťovnictví se zlepšuje
7.7.2021 Zahraničí, Zdraví

Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) po tvrdých dopadech pandemie v roce 2020 očekává, že německé hospodářství půjde opětně nahoru. To se promítá i do očekávání německých pojistitelů.

Nálada v německých pojišťovacích podnicích se na jaře 2021 znovu zlepšuje. Šéfové příslušných společností hodnotí jak aktuální situaci, tak vyhlídky pro příští měsíce mnohem pozitivněji než ve 4. čtvrtletí 2020. Tento závěr vyplývá pro pojišťovnictví z aktuálního testu konjunktury, který zpracoval mnichovský institut Ifo (zkráceně Institut pro hospodářský výzkum).


Mohlo by vás zajímat: Co mají společného mrkev a pojištění?


Dílčí index k situaci v podnikání vzrostl oproti předchozímu čtvrtletí o 4,3 bodu na 8,9 bodu a index, který se týká podnikatelských vyhlídek, se zvýšil dokonce o 6,9 bodu na 7,8 bodu. Podle názoru výkonného ředitele GDV Jörga Asmussena pramení optimismus pojišťovacích podniků z rostoucích úspěchů při očkování a počínajícího uvolňování tvrdých omezení z důvodu pandemie. Asmussen dále trefně poznamenal, že ukončení těchto omezení usnadní kontakt s klienty a dá nové produkci „křídla“.

Ke sledovanému konjunkturnímu výhledu je ovšem třeba dodat, že dílčí indexy institutu Ifo jsou ale nadále pod úrovní jejich střední hodnoty, jak je to dokumentováno v níže uvedené tabulce. Do normálního stavu zbývá podle Asmussena ještě kousek cesty.


Mohlo by vás zajímat: Pojistný obzor: Novela AML zákona s dopadem na pojišťovnictví


Schéma Konjunkturní test Ifo – 1. čtvrtletí 2021 Pojišťovnictví celkově

Pokud jde o jednotlivá pojistná odvětví, tak podle sledovaného článku je nálada smíšená, resp. se různí. Nejvíce vzrostl optimismus u soukromých zdravotních pojišťoven. Pandemie totiž podle Asmussena zvýraznila klíčový význam dobré ochrany zdraví. Z toho by mohli poskytovatelé v příštím období ještě profitovat. V životním pojištění je situace poněkud rozpolcená. Zatímco aktuální podnikatelskou situaci hodnotí poskytovatelé zdrženlivě či tlumeně, tak jimi prezentované vyhlídky pro příštích šest měsíců se značně zlepšily (hodnota indexu: 15,3 bodu; přírůstek v 1. čtvrtletí 2021: + 5,7 bodu). Asmussen v této souvislosti míní, že rekordně vysoké úspory dávají naději, že se projeví efekt dorovnání či dohnání v soukromém penzijním pojištění.  


Mohlo by vás zajímat: Vladimír Přikryl k pojištění cizinců: Nevěřil jsem, že to je v Česku možné…


Ve srovnání s předchozími dvěma oblastmi podnikání v pojišťovnictví zůstává nálada v neživotním pojištění (bez soukromého zdravotního pojištění) zdrženlivá či zaražená. V příštích šesti měsících očekávají příslušné pojišťovací podniky nadále slabší tempo růstu. Významně se zhoršila nálada především v pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Pro Asmussena je to rovněž důsledek předpokládaného návratu k normálnímu stavu. Po poměrně malém zatížení z titulu škod v roce 2020, by měla pojistná plnění v tomto pojistném odvětví v roce 2021 zase stoupnout.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články