Důsledky pandemie: Hannover Re očekává růst cen


			Důsledky pandemie: Hannover Re očekává růst cen
20.10.2020 Zahraničí, Zdraví

Často je třeba číst mezi řádky, neposlouchat jen nejhlasitější poselství. To platí nejen při sledování filmů nebo četby knihy, ale také u tržních analýz. V poslední studii Hannoverské zajišťovny ohledně vývoje cen v pojištění a zajištění je skryto několik důležitých komentářů, které stojí za to brát v úvahu, protože mohou s sebou přinést na trh změny.

Hannoverská zajišťovna (Hannover Re) očekává rostoucí pojistné a „profitabilní růstové šance napříč obory“. To není nic nového, podobně se nedávno už vyjadřovala i společnost Swiss Re nebo také Aon. A není ani nic nového, že COVID-19 znamená velké zatížení pro pojistitele i zajistitele. Vždyť jen Mnichovskou zajišťovnu stál koronavirus za pololetí 700 milionů EUR. A to nikdo neví, jak vysoký bude závěrečný účet za pandemii, až se ho dočkáme.


Mohlo by vás zajímat: TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2019 v Česku dle oPojištění.cz


„COVID-19 vykazuje z našeho pohledu podobné efekty a představuje podobně převratnou událost pro trh jako teroristické útoky z 11. září 2001 nebo hurikán Katrina, Rita a Wilma z roku 2005,“ vysvětlil interpretaci Hannover Re člen jejího představenstva Sven Althoff odpovědný za škodní zajištění. Skutečný rozsah následků a ztrát ze škod během pandemie bude známý teprve za dlouhou dobu. „Vidíme globální koronavirovou nákazu jako katalyzátor pro zásadní pohyb cen a úpravu pojistných i zajistných podmínek. Účinky se ale budou lišit podle regionů i druhů pojištění,“ komentoval závěry tržní studie Althoff – a tady se právě vyplatí podchytit novinky, které nejsou zajímavé jen pro zajistitele.

Evropský trh poroste pomalu

Pro příští rok počítá Hannover Re v porovnání s předchozími léty s výrazně menším růstem na trhu prvopojištění v Evropě. Pandemií podmíněný propad konjunktury zasáhl především segment malých a středních podniků (SME). Dopady v retailovém obchodě budou naproti tomu „spíše omezené“. Prognóza je založena na odhadech v oblastech, kde je Hannover Re aktivní. „Ve sféře privátního pojištění občanů nebudou důsledky pandemie v pojištění majetku nijak exponované. Obraz u SME je velmi heterogenní a závislý na našich aktivitách v různých odvětvích pojištění.“ Obzvláště u krytí škod způsobených COVIDEM-19 je třeba počítat s podstatným nárůstem cen.

Naproti tomu trh prvopojištění v Severní Americe by na rozdíl od Evropy neměl být zasažen tak silně. Trh pojištění se tam navzdory nerovnovážnosti kvůli COVIDU-19 a souvisejících ekonomických omezení vyvíjí i nadále pozitivně. V Severní Americe zaznamenává Hannover Re už nějakou dobu lepší ceny a podmínky, stejně jako silnou poptávku po krytí jak v pojištění, tak i v zajištění. Na pozadí tohoto vývoje jsou četnější přírodní katastrofy a „sociální inflace“ vedoucí ke všeobecnému novému nacenění rizik, komentuje vývoj Hannover Re.


Mohlo by vás zajímat: Kam míří lidé, kteří se stěhují?


Růst cen je nezadržitelný

Zajišťovna se zabývala ve své analýze vedle už zmíněných oblastí silně cenotvorbou na zajistném trhu. Podle mínění jejích expertů se ceny nacházejí právě „teprve na začátku fáze jejich korekce“. U proběhlých jednání o obnově krytí v roce 2020 dosáhla společnost zlepšení podmínek a navýšení cen, jež se pohybovalo u smluv s výskytem škod převážně ve dvojciferné procentuální rovině. Nicméně ani to technicky nestačí kvůli nízkým úrokovým sazbám a je zapotřebí dalšího navýšení. „Myslíme si, že stoupající dynamika růstu cen na jednáních o obnově krytí bude pokračovat i v nadcházejících letech. K 1. 1. 2021 a za tento horizont není možné navyšování cen pro pojištění i zajištění obejít,“ prohlašují otevřeně zástupci Hannover Re. K délce tohoto období s cenovými přírůstky se nechce společnost vyjadřovat, protože to podle ní záleží na mnoha faktorech, mimo jiné na dalším škodním průběhu a vývoji pandemie COVIDU-19, stejně jako na kapacitách zajistného trhu, jaké budou k dispozici.


Mohlo by vás zajímat: Klient ve středu zájmu! Soukromá spotřeba bude klíčová pro uzdravení ekonomik


Jak vzdorovat ztíženým podmínkám na trhu s nízkými úrokovými sazbami? Podniky musí být připravené a disciplinované, myslí si CEO Hannover Re Jean-Jacques Hencholz: „Nízké úrokové sazby nás budou provázet ještě hodně dlouho. To vyžaduje důslednost v cenotvorbě, protože pojistně-technický výsledek a jeho profitabilita musí vyrovnávat ještě více výpadky výnosů plynoucích z investic kapitálových rezerv. A proto je nevyhnutelné, aby se v lednu a v dalším období zvýšily ceny na trhu pojištění i zajištění.“

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články