Hackeři ohrožují i námořní přepravu


			Hackeři ohrožují i námořní přepravu

Námořní společnost A. P. Møller-Maersk (APM) se stala koncem června obětí útoku hackerů. Kromě terminálů APM bylo zasaženo i největší světové kontejnerové rejdařství Maersk Line. Zatím jen uvažované kybernetické ohrožení námořní přepravy se tak stalo realitou.

Doposud se sice nestal žádný podobný případ, ale je zřejmé, že i námořní přeprava je stejně jako i jiné obory hospodářství cílem kriminálních hackerů. Hackeři celosvětově zaútočili škodícím softwarem Petya a v případě společnosti APM byli úspěšní. Byla zasažena řada IT systémů a oblastí podnikání. K tomu patří například 17 terminálů APM a zmíněné kontejnerové rejdařství.

Mimo provoz byly i webové stránky a specializované softwarové vybavení této společnosti. Důležité ovšem je, že zhruba 600 lodí této společnosti je už schopno plavby. A i v průběhu samotného útoky s nimi nebyl ztracen kontakt. Společnost je přesvědčena, že problém zvládla a již nyní usilovně pracuje na řešení, které by obdobné hrozbě do budoucna zabránilo.


Mohlo by vás zajímat: Polsko jako Silicon Valley pro pojistitele?


Celkově bylo ve světě ve dnech 27. a 28. června 2017 registrováno asi 2000 úspěšných útoků, zejména v Rusku a na Ukrajině, ale rovněž v Německu, Polsku, Itálii, Velké Británii, Francii a USA.

Pokud jde o kybernetickou bezpečnost námořní přepravy, vychází se z toho, že při ochraně proti kybernetickým útokům musí spolupracovat celé námořní hospodářství, rejdaři, loděnice, dodavatelé, zákonodárci a pojistitelé. Ochrana začíná již při konstrukci lodí zabudováním elektroniky s použitím moderní bezpečnostní architektury.

Pokud jde o pojistitele, ti se obávají především zcela nových škodních scénářů, které si nyní dovedou představit pouze hypoteticky. Otázkou podle nich není, zda hackeři zaútočí na lodě, ale kdy se to stane. Případ společnosti APM dává první odpověď na otázku „kdy“.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články