Inflace v Rakousku: Lidé šetří i na pojištění


			Inflace v Rakousku: Lidé šetří i na pojištění
13.6.2022 Zahraničí

Téměř 9 Rakušanů z 10 registrovalo v posledních měsících zdražení svých fixních nákladů. Ještě vyšší je podíl těch, kdo se musí omezovat i na běžných každodenních výdajích. Vyplývá to ze studie uskutečněné z podnětu srovnávače Durchblicker. Úspory se týkají hlavně pohonných hmot a energií. Nicméně i za pojištění chtějí vydávat Rakušané aktuálně méně.

Analýzu provedla výzkumná instituce Respondi AG na vzorku rakouských domácností. Dotazováno bylo začátkem dubna 2022 celkem 1 200 osob. Studie přináší reprezentativní data pro populaci od 18 let věku. Oslovení se rekrutovali z panelu a odpovídali metodou CAWI. Největší vlna zdražování za posledních více než 40 let způsobila rakouským domácnostem šok. Podle toho také v anketě lidé silně reagovali, upozornil Durchblicker. Podle něj se musí odvětví jako obchod, gastronomie nebo turistika připravit ještě na dlouhou cestu k zotavení.


Mohlo by vás zajímat: Lukáš Kovanda: Zavelí Aleš Michl k „holubičímu“ obratu?


Příjmy se propadly

Ačkoli se finanční situace Rakušanů od vrcholné pandemické vlny covidu-19 už zlepšila, musí například 18 % tuzemských domácností kvůli výpovědím nebo kurzarbeitu vyjít se sníženým rozpočtem domácnosti. U těchto domácností činí průměrná ztráta příjmů 624 EUR, zatímco v dubnu 2020 to bylo ještě 691 EUR. Většina postižených domácností žije ve Vídni a v Korutanech (po 23 %). Největší propad příjmů byl zaznamenán ve spolkové zemi Vorarlbersko (-853 EUR).

To vedlo k tomu, že přibližně každá osmá domácnost (12 % dotázaných) není aktuálně schopná krýt své fixní náklady. Bezmála všichni oslovení (98 %) očekávají navíc další růst jejich fixních nákladů během tohoto roku. Celkem 62 % rakouských domácností si proto dělá starosti ohledně osobní finanční situace. Téměř pětina (19 %) je znepokojena extrémně. Na druhou stranu jen 8 % respondentů si je velmi jistá v tom, že budoucnost zvládne.


Mohlo by vás zajímat: KB Pojišťovna k 2021: Hrubé předepsané pojistné dosáhlo výše 7,3 miliardy Kč


86 % Rakušanů v posledních 3 měsících výrazně pocítilo stoupající fixní náklady na provoz domácnosti, přičemž mezi hlavními „viníky“ růstu byly uváděny pohonné hmoty, energie a vytápění. Na škále od 1 (náklady se nezvýšily) až po 6 (náklady se silně zvedly) se dostaly benzín a nafta v hodnocení respondentů na hodnotu 5,3. Elektřina a vytápění obdržely známku 4,0.

Pojištění zvedá fixní náklady

Ale i pojištění zvedají podle všeho fixní náklady domácností v Rakousku. Jen 15 % respondentů v této oblasti nezaznamenalo pohyb směrem vzhůru. Každý devátý oslovený naopak uvedl velmi silné nebo relativně silné zdražení (známky 5 a 6 na škále hodnocení).

Podstatné navýšení fixních nákladů sledují dotázaní Rakušané v potravinách, nealkoholických nápojích, dopravě a v gastronomii. Současně respondenti uvádějí, že se musí omezovat i v běžném každodenním životě (91 %). Celkem více než třetina respondentů (38 %) musela kvůli zdražování dokonce velmi silně redukovat osobní spotřebu (hodnoty 5 a 6). Nejvíce se šetří na využití gastronomických služeb: 75 % respondentů vydává méně peněz v restauracích, kavárnách a barech. 7 z 10 oslovených (69 %) snížilo výdaje za oblečení a obouvání, 65 % omezilo výdaje na cestování.

U fixních nákladů se redukují výdaje především tam, kde ceny stouply nejvíce: 69 % dotázaných šetří na pohonných hmotách, 36 % se omezuje ve vytápění domácností a 32 % redukuje odběr elektřiny. A šetří se i na pojištění. Potenciál úspor hledají Rakušané i v bydlení. 15 % těch oslovených, kteří bydlí v nájmu, si chtějí najít cenově příznivější byt. Dalších 7 % hledají jiné zdroje úspor, chtějí například požádat o přezkoumání výše aktuálního nájemného.


Mohlo by vás zajímat: Michaella Koller: Spotřebitelé potřebují správný druh informací


Kde leží další potenciál k šetření?

Reinhold Baudisch, jednatel platformy Durchblicker, radí, aby Rakušané přezkoumali důkladně své smlouvy. Zatímco v oblasti dodávek elektřiny nebo plynu vidí aktuálně pouze malou možnost dosáhnout úspory, u smluv s pojišťovnami, bankami, poskytovateli pevných telefonních linek a internetu je podle něj potenciál.

Poukazuje na fakt, že studie ukázala, že většina Rakušanů ještě své fixní náklady neoptimalizovala (57 % respondentů), zatímco jen 14 % z nich šetří pravidelně peníze například změnou partnera nebo poskytovatele. Podle Durchblickeru může „průměrná domácnost“ ročně ušetřit až 1 900 EUR na fixních nákladech změnou drahého dodavatele za levnějšího. V oblasti pojištění uvádí potenciální úsporu pro domácnost 1 300 EUR ročně, aniž by však byly nějak blíže zohledněny rozdíly v plnění nebo krytí.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články