Insurance Europe: Jak se vyvíjí pojistný podvod?


			Insurance Europe: Jak se vyvíjí pojistný podvod?
6.1.2020 Zahraničí

Insurance Europe (IE) vydala publikaci „Insurance fraud: not a victimless crime“ („Pojistný podvod: trestný čin nikoli bez obětí“). Tato brožurka poskytuje na 24 stranách informace o roli pojistitelů a jejich konkrétních opatřeních v rámci boje proti pojistnému podvodu, který je podle IE po daňovém podvodu globálně druhou nejrozšířenější formou podvodu.  

V dané brožurce lze nalézt rovněž údaje, resp. kvalifikovaný odhad, o rozměru daného problému v EU. Federace IE na základě údajů od svých členů vyčíslila pojistný podvod v EU v roce 2017 na cca 13 mld. EUR. Povaha pojistného podvodu se podle IE neustále vyvíjí a je formována technologií, kterou má podvodník k dispozici. Například v posledních letech se stal převládajícím kyberneticky umožněný podvod, protože je online provozováno více pojišťovacího podnikání.


Mohlo by vás zajímat: TOP 10 nejčtenějších článků na oPojištění.cz v roce 2019


V publikaci jsou rovněž vymezeny mnohé negativní důsledky pojistného podvodu. Například poctiví spotřebitelé čelí vyššímu pojistnému a jejich pojistitelé mají menší kapacitu, aby se rychle vyrovnali s opravdovými pojistnými událostmi. Některé typy podvodů dávají v sázku lidský život, jako je například havárie motorových vozidel pro peníze nebo žhářství spojené s podvodem. To také znamená, že pojistný podvod zatěžuje zdroje společnosti. Podvodníci jsou často napojeni na organizovaný zločin, takže finance získané pojistným podvodem mohou napomáhat provedení jiných závažných trestných činů. Insurance Europe se konkrétně zaměřila na tyto okruhy:

  • Co se rozumí pojistným podvodem?
  • Jaký je rozměr či rozsah pojistného podvodu?
  • Jaké jsou důsledky podvodu?
  • Mýty versus realita
  • Jak pojišťovnictví bojuje proti pojistnímu podvodu?
  • Co by v boji proti pojistnému podvodu mohlo pomoci?

Mohlo by vás zajímat: Euler Hermes: V roce 2020 bychom se měli vyhnout velké globální recesi


IE si za zpracování této brožurky zaslouží uznání vzhledem k tomu, že právní vymezení pojistného podvodu či podvodu není samozřejmě v jednotlivých členských státech EU stejné, nemluvě o rozdílech v národních statistikách pojistného podvodu, různých přístupech k odhadu rozměru pojistného podvodu apod. V každém případě se odborné veřejnosti dostává do rukou pomůcka, která poskytuje žádoucí orientaci v dané problematice a navíc částečně přispívá i k výměně zkušeností mezi trhy.

Pokud jde o rozměr problému pojistný podvod, kromě celkových údajů za členy IE jsou zveřejněny i údaje za některé národní asociace, resp. pojistné trhy. U České republiky byl v roce 2017 rozsah pojistného podvodu prý odhadován na 47,3 mil. EUR. Nejvyšší průměrná podvodná pojistná událost ve výši okolo 5000 EUR byla v České republice vyčíslena v pojištění motorových vozidel.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články