Jak odhadují Rakušané vývoj úroků do dalších měsíců?


			Jak odhadují Rakušané vývoj úroků do dalších měsíců?
25.1.2023 Zahraničí

Podle ankety počítá necelá polovina Rakušanů s růstem úroků u úspor i úvěrů. Přitom analytici finanční skupiny Erste, která si studii objednala u agentury Integral, předpokládají, že Evropská centrální banka ještě provede menší posuny úrokové míry.

Rakušané v anketě ze 44 % vyjádřili, že podle nich dojde během nadcházejících měsíců k růstu úroků u spoření i úvěrů. Naopak 6 % respondentů věří, že úroky půjdou opačným směrem, tedy že budou padat dolů. Podstatná část, téměř třetina oslovených (32 %), vyslovila smíšený odhad: zatímco úroky u úvěrů zamíří vzhůru, úroky u spořících nástrojů zůstanou beze změny. Podíl 13 % dotázaných si myslí, že úroky zůstanou jak u úvěrů, tak i spořících instrumentů stabilní. 5 % respondentů nedokázalo odpovědět. To jsou základní výstupy ze studie, kterou si zadala Erste Bank der österreichischen Sparkassen AG u výzkumné agentury Integral. Data analytici sbírali během podzimu 2022 na vzorku 1 000 osob ve věku od 14 let telefonicky a on-line.


Mohlo by vás zajímat: Jak v Česku prší?


Jak to vidí analytici banky

I když se zběsilé tempo inflace v nadcházejících měsících poněkud zklidní, podrží obecně ceny nahoře vysoké náklady na energii, ceny potravin a nadále trvající potíže v dodavatelsko-odběratelských řetězcích. Takto popsali blízkou perspektivu analytici zaměstnaní přímo v Erste. „Proto očekávají experti Erste Group i v příštích měsících další korekce úrokové míry ze strany Evropské centrální banky, které by však měly být už menší než v poslední době,“ vysvětlili zástupci Integral.

Jak plánují Rakušané spořit a investovat

Více než ¾ Rakušanů v anketě prohlásily, že hodlají v nadcházejících 12 měsících spořit nebo investovat. V průměru na to mají podle svých vyjádření připraveno 6 800 EUR.

Dotázaní byli zároveň vyzváni, aby se vyjádřili ohledně druhu nástroje, který k tomu účelu hodlají využít, přičemž jim byl předložen seznam možností. Celá polovina (50 %) uvedla jako instrument vkladní knížku nebo spořící kartu, což představovalo v porovnání s 3. kvartálem 2021 mírný pokles (minus 5 %). Stavební spoření se líbí bezmála třetině respondentů (32 %). I to však utrpělo meziročně nepatrný ústup (minus 2 %). S malým odstupem jsou dalšími nástroji plánovanými Rakušany životní pojištění (30 %) a penzijní připojištění (28 %).

V oblasti investic se hodlá podle druhu angažovat ve fondech 23 % dotázaných, 20 % se chystá vložit prostředky do akcií. Desetina účastníků ankety nasměřuje své peníze do půjček. Celkem vyjdou tyto tři množiny investorů na podíl 31 % účastníků ankety; v porovnání se stejnou anketou 2021 jde o pokles o 4 %.


Mohlo by vás zajímat: Luděk Menčík: Průmyslové pojištění se potýká s redukcí nabídky pojišťoven


Zapomeňte na vkladní knížku a spořící účet

„Nutná rezerva, polštář pro případ potřeby – pro tyto účely je spořící účet ta správná varianta,“ komentovala běžnou formu uložení peněz v Rakousku CEO skupiny Erste Gerda Holzinger-Burgstaller na základě výstupů z ankety. Vkladní knížka ztrácí na atraktivitě, protože stoupající úroky nemohou vyrovnat ztrátu kupní síly peněz způsobenou inflací. Aby se člověk dokázal efektivně „postavit“ reálné ztrátě hodnoty na vkladní knížce nebo na spořícím účtu, musí se pustit do alternativních investičních možností a zapomenout na klasické spořící nástroje. „Neudělat vůbec nic je aktuálně zcela jistě to nejhorší řešení,“ uzavírá Gerda Holzinger-Burgstaller.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články