Jak zvládají Rakušané současnou inflaci?


			Jak zvládají Rakušané současnou inflaci?
9.11.2022 Zahraničí

Aktuální studie agentury MindTake Research ve spolupráci s Obchodním svazem ukazuje, že Rakušané mají se současnou mírou inflace velké finanční problémy.

Až čtvrtina populace má spotřebitelské úvěry a u 56 % z nich závazky z dluhů v poslední době narostly. Ačkoli je rakouská inflace podstatně nižší než u nás a drží se pod 10 % (v září konkrétně podle Statistik Austria 9,1 %), připravuje velké části Rakušanů horké chvíle a těžkosti. Agentura dotazovala celkem 1 010 respondentů. Ukázalo se, že kromě vysoké zadluženosti 18 % oslovených není už schopno své finanční závazky z úvěrů a půjček řádně umořovat a 14 % už není schopno platit došlé účty.

Většina dotázaných (75 %) nakupuje více potraviny za zvýhodněné ceny, zatímco necelá pětina (19 %) už dokonce nemůže nakoupit ani nezbytné zboží. Více než polovina respondentů (52 %) připouští, že se kvalita jejich života v porovnání s předkrizovou dobou zhoršila. Naopak 7 % vnímá svoji aktuální situaci jako lepší životní kvalitu než před vlnou zdražování.


Mohlo by vás zajímat: BaFin tlačí na zlepšení vnitřní kontroly u Allianz


Úsporné plány

Aby účinně bojovali s inflací, plánují Rakušané velké úspory. Šetřit chtějí hlavně za nepotravinářské zboží a za gastronomii. 53 % účastníků ankety omezí návštěvy restaurací a pohostinství, 42 % škrtnou alespoň část svých výdajů na „noční život“. 4 z 10 respondentů (41 %) hodlají kupovat méně oblečení. Rovněž 40 % oslovených bude méně navštěvovat kina a divadla. Třetina (34 %) se vzdá nákupu nového nábytku nebo dekorací do bytu.

Toto však nejsou jen plány, protože statistiky ukazují, že už během končícího léta Rakušané omezili některé nákupy, zejména luxusního zboží (50 % respondentů), oblečení (38 %), nábytku a zařizovacích předmětů do domácnosti (36 %), hodinek a klenotů (35 %) nebo elektrických přístrojů a spotřebičů (32 %).


Mohlo by vás zajímat: Do čela Direct pojišťovny nastupuje Michal Řezníček


Firmy bojují s insolvencí

Těžké časy se netýkají jen retailu, ale dolehly i na firmy. Inflace způsobila zvýšení rizika vzniku insolvence na dvojnásobek. To je ještě násobeno explodujícími cenami energií. Rainer Will, jednatel Obchodního svazu Rakouska, apeloval proto na spolkovou vládu, aby konala. Pokud podle něj nebudou přijata žádná opatření, počítá Will s ukončením provozu až u 6 000 obchodních firem působících v Rakousku do konce roku.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články