Jaká jsou finanční předsevzetí Rakušanů pro tento rok?


			Jaká jsou finanční předsevzetí Rakušanů pro tento rok?
5.3.2020 Zahraničí

Bezmála polovina Rakušanů hodlá letos více spořit. Hovoří o tom aktuální studie ING. Každý čtvrtý bude hledat výhodnější dodavatele, například energií, ale také pojištění. A to znamená, že Rakušané jsou odhodláni v roce 2020 ochotněji měnit své zavedené pořádky a jít za lepší nabídkou jinam.

Čtyři z deseti Rakušanů hledí vstříc roku 2020 ve finančních záležitostech s pozitivními očekáváními. A to je o 5 % více než loni a dokonce o 15 % více než v roce 2018.

Necelých 40 % (přesněji 38 %) z 1000 dotázaných v on-line anketě se domnívá, že rok 2020 pro ně nebude ani lepší, ani horší než předchozí letopočet. Tento podíl se v čase příliš nemění – podíl v posledních 3 letech osciloval mezi 35 a 39 %.

Kdo si věří nejvíc

„Obzvláště pozitivně vstupují do nového roku obyvatelé Tyrolska. Celých 53 % věří, že 2020 pro ně finančně vyjde dobře. Také ve Vorarlbersku a ve Vídni panuje dobrá nálada. 47 % dotázaných hledí do budoucna své osobní finanční situace pozitivně,“ shrnuje závěry studie ING.

Bohužel v Horních Rakousích a v Burgenlandu už není situace tak růžová. Jasných optimistů je tam jen 32 %, resp. 27 %. Podíl 47 % i zde neočekává ani zlepšení, ani zhoršení své finanční kondice.


Mohlo by vás zajímat: Miloš Velíšek: Konkurenční mír v autopojištění nikdy nezavládl, a proč taky


Šance na přestup vzrostla

A jak je to se záměry v oblasti akumulace peněz? 40 % Rakušanů chce letos více šetřit; loni tento plán mělo 44 % populace. Zvýšil se podíl těch, kteří chtějí dát více na osobní zabezpečení (letos 12 % oproti 9 % v roce 2019).

Výrazněji vzrostla motivace přejít k výhodnějším dodavatelům – ať už jde o energie, telefonní operátory, ale i pojištění. Tento krok vedoucí k vyšším úsporám, se meziročně vyšvihl ze 4. místa na 2. místo v desetibodovém seznamu ING. Podle ING je to signál větší mobility Rakušanů, kteří se doposud jevili jako statičtí. Podle ING může díky tomu postupně dojít k určitému pomalému pohybu na trhu.


Mohlo by vás zajímat: Vichřice a pojištění. Jak postupovat při hlášení škod a co si ohlídat?


Plánovači versus ignoranti

Necelá třetina (30 %) dotázaných uvedla, že se financemi nezabývá a nechává věcem přirozený průběh (loni 32 %). Rodinný rozpočet nebo rozpočet domácnosti si sestavuje jen 16 % respondentů.

„Je jedno, jaká je výchozí osobní situace. Nezabývat se dostatečně finančními otázkami považuji za chybu,“ komentoval přístup Rakušanů CEO ING Rakousko Barbaros Uygun.

A jaká jsou další předsevzetí jižních sousedů ve věci peněz na tento rok? 17 % bude hledat výhodnější zaměstnání, 6 % se chystá pořídit si vlastní nemovitost a jen 2 % chtějí získat úvěr.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články