Jaký bude vývoj německého pojistného trhu?


			Jaký bude vývoj německého pojistného trhu?
6.6.2019 Zahraničí

Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) zveřejnil koncem dubna prognózu vývoje německého pojistného trhu v tomto roce. Tato předpověď se opírá o analýzu vnějšího prostředí (pro pojišťovnictví), zejména národohospodářského vývoje v Německu a z tohoto důvodu má určitou relevanci i pro Českou republiku.

Podle GDV poroste německé národní hospodářství v roce 2019 jen nepatrně, a to vzhledem ke slabému vnějšímu ekonomickému prostředí. Nebezpečí recese je však zatím nízké, neboť vnitřní ekonomické hnací síly – především pracovní trh – jsou nadále v dobré kondici.  Evropská centrální banka přerušila svůj měnový normalizační kurz, a protože je oslabení konjunktury doposud mírné, nelze po delší dobu očekávat zvýšení hlavní úrokové sazby.

Nicméně se německé hospodářství nachází podle GDV na počátku roku 2019 ve fázi oslabení. Nejvíce je zasažen průmysl, který se pohybuje směrem k recesi s ohledem na menší zahraniční poptávku. Tuzemská poptávka je v Německu naopak nadále robustní. Tendenci k oslabení by mohl brzy překonat zvláště sektor služeb. Rozhodující pro další vývoj konjunktury bude, zda se fáze oslabení průmyslového vývoje přenese i do sektoru služeb.


Mohlo by vás zajímat: Vláda zdaní pojišťovny! Přijdou až o pět let zisku


GDV vychází z toho, že na ekonomický vývoj v Německu bude kladně působit soukromá spotřeba, neboť se udrží zaměstnanost, přičemž rostou mzdy. Také veřejné výdaje budou podporovat růst. Nízké úroky a poptávka po nových bytech by měla vést k tomu, že i v roce 2019 bude pokračovat stavební boom. Proto recese není pro ekonomy GDV základním scénářem.

Počítají místo toho v roce 2019 s růstem hrubého domácího produktu kolem 1 %. Ve druhém pololetí 2019 by mohly být růstové ukazatele vyšší než v prvním pololetí. Ovšem v případě Brexitu bez dohody a/nebo v případě zavedení amerických cel na dovozy aut z EU ve výši 25 % by bylo německé hospodářství citelně zasaženo a minimálně v některém čtvtletí by mohlo dojít i k poklesu hrubého domácího produktu.

Německé pojišťovnictví si v roce 2018 přes složité tržní prostředí uhájilo svoji pozici. Celkové hrubé předepsané pojistné se vyvíjelo v loňském roce na základě předběžných údajů velmi pozitivně a vzrostlo o 2,2 % na 202,3 mld. EUR (2017 + 1,8 %). I po očištění o inflaci byl vykázán mírný růst ve výši 0,3 %. Propočty GDV prokázaly, že růst byl docílen i bez zahrnutí jednorázově placeného pojistného životního pojištění, a to ve výši 1,7 %. Nositeli růstu bylo především škodové a úrazové pojištění, ale je nutno poznamenat, že hrubé předepsané pojistné životního pojištění se vyvíjelo v roce 2018 lépe než v předchozích dvou letech.


Mohlo by vás zajímat: Kolik času strávíme v důchodovém věku?


V roce 2019 počítá GDV s dalším růstem. Hrubé předepsané pojistné by se mohlo zvýšit cca o 1 %, tedy méně než v předchozím roce. Růstové impulsy by mohly dodat zvláště nové pojistné produkty životního pojištění. Navíc by mohla nové podnikatelské prostory otevřít digitalizace. Lze předpokládat zvláště rozvoj kybernetického pojištění. Na druhé straně musejí pojistitelé přizpůsobit své podnikatelské modely měnícím se hospodářským a společenským podmínkám. Výzvou bude též přetrvávající nízké úrokové prostředí, značná regulace a vysoký hospodářsko-politický protekcionismus.

Zdroj: GDV

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články