Jarní prognóza vývoje německého hospodářství ve stínu ruské agrese


			Jarní prognóza vývoje německého hospodářství ve stínu ruské agrese
11.5.2022 Zahraničí

Jeden z předních německých výzkumných ústavů – Kielský institut pro světové hospodářství (IfW), který má více než stoletou historii, zveřejnil svoji jarní prognózu vývoje německého hospodářství. Je nesporné, že makroekonomický vývoj v Německu může mít značný vliv na české národní hospodářství a samozřejmě i na pojistné trhy v obou zemích. Z tohoto důvodu je účelné zmíněnou prognózu stručně představit.

Institut je názoru, že válka na Ukrajině citelně zatěžuje německé národní hospodářství a zvyšuje již tak silné inflační tlaky. Oživení by ale nemělo být zcela přerušeno. Nicméně IfW očekává, že oproti předchozí prognóze by mohlo být tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) zhruba poloviční. Původně se totiž počítalo s růstem HDP po očištění o inflaci ve výši 4 %, ale v jarní prognóze se nyní uvažuje jen o 2,1 %. Míra inflace by se mohla dostat v roce 2022 na 5,8 %, což je nejvyšší úroveň od znovusjednocení Německa.


Mohlo by vás zajímat: Lucie Žulavská: Pojišťovat povinně, či nepojišťovat rychlá elektrokola?


Pokud jde o základní makroekonomické ukazatele, prognóza vypadá následovně:

Pokud jde o základní makroekonomické ukazatele, prognóza vypadá následovně 1

Z výše uvedené tabulky například vyplývá, že od roku 2022 by se měl v Německu snižovat jak celkový státní dluh, tak i deficit financování, resp. státního rozpočtu. IfW se pokusil rovněž o vyčíslení dopadů vojenského konfliktu na Ukrajině a dospěl k závěru, že v tomto a příštím roce by měly stát, pokud jde o vliv na hospodářský výkon, cca 90 mld. EUR.


Mohlo by vás zajímat: Poradci v 1Q 2022: Velcí jsou větší, menší stagnují


Válka na Ukrajině zatěžuje podle IfW německou konjunkturu vysokou nejistotou, novými zátěžemi v dodavatelských řetězcích a samozřejmě zdraženými surovinami, což se týká zvláště ropy a plynu. Oproti prognóze z prosince 2021 vychází tato jarní prognóza z toho, že účet Německa za dovoz energií v roce 2022 bude vyšší o 40 mld. EUR.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články