Kde je v Evropě nejlepší finanční blahobyt?


			Kde je v Evropě nejlepší finanční blahobyt?
25.12.2019 Zahraničí

První příčky hodnocení finančního blahobytu na starém kontinentu obsadily nepřekvapivě Německo a Rakousko, zatímco na opačném konci žebříčku zůstaly Řecko a Litva.

Švédská inkasní společnost Instrum AB provedla analýzu spotřebitelů ohledně jejich schopnosti platit účty včas, dále zkoumala zadluženost, úspory a finanční gramotnost. Publikovala tím svůj Finanční barometr blahobytu, do něhož zařadila 24 evropských zemí.

Finanční blahobyt je nejvyšší v Německu a v Rakousku. Německo a Dánsko se umístily nejvýše co do schopnosti tamních domácností uhradit řádně podle termínu splatnosti účty. Maďarsko, Česká republika a Estonsky vykázaly nejnižší zadluženost a nejvyšší podíl populace bez úvěrů. Švédsko a Švýcarsko mají ve svých řadách nejvíce obyvatel, kteří jsou schopni každý měsíc něco ušetřit. A konečně Finsko a Velká Británie zase disponují populací s nejlepší finanční gramotností.


Mohlo by vás zajímat: ČSÚ: Narozených meziročně ubylo


Studie ukázala další zajímavé závěry:

  • Asi 45 % Evropanů uvedlo, že jejich účty rostou rychleji než jejich příjmy a 43 % připustilo, že tento dynamický pohyb negativně ovlivňuje jejich finanční standard.
  • Bezmála čtvrtina respondentů (24 %) přiznala, že během posledního půl roku si půjčila peníze nebo vyčerpala svůj úvěrový limit na kartě, aby poplatila své účty. Ještě loni byl tento podíl 20 %.
  • I když rostou náklady na život, podle analýzy stále ještě 75 % oslovených konzumentů je schopno každý měsíc něco ušetřit z výplaty nebo mzdy. Ale 52 % je nespokojeno s výší částky, kterou odkládají pravidelně stranou.

CEO firmy Intrum, jež anketu uspořádala, Mikael Ericson komentoval závěry: „Spotřebitelé se cítí být pod finančním tlakem stále více. Jedním z klíčových problémů je slabá úroveň informovanosti a znalostí. Je potřeba lidem zajistit více finančního vzdělávání.“

Studie proběhla během září ve 24 evropských zemích a oslovila celkem 24 004 respondentů.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články