Klimatická změna zatěžuje pojistitele. Jak se vyhnout problémům?


			Klimatická změna zatěžuje pojistitele. Jak se vyhnout problémům?
26.7.2022 Zahraničí

Poskytovatelé pojišťovacích služeb, kteří se soustředili na tvorbu klimatu odolných podnikatelských modelů, budou mít lepší podmínky k tomu, aby prohloubili důvěru klientů a zároveň zvýšili svůj význam a ziskovost. Tyto teze vyplývají ze studie o světovém pojištění majetku a odpovědnosti, jež byla vypracována francouzskou konzultační firmou Capgemini a Evropskou asociací pro finanční řízení (Efma). Škody způsobené změnou klimatu zapříčinily ekonomické škody, jež ve světě v posledních třech desetiletích vzrostly o 250 %.

U 73 % pojistníků ve světě a u 75 % pojistníků v Německu patří klimatická změna mezi tři jejich největší starosti. Pojistitelé napříč světem sdílejí toto hodnocení svých klientů. 40 % pojistitelů považuje klimatickou změnu za nejvyšší prioritu. Mezi největší výzvy patří ještě pojistitelnost a ziskovost. Také němečtí pojistitelé si dělají starosti s pojistitelností, po níž hned následují regulatorní náklady. Mezi tři největší rizika však zatím nezařazují na rozdíl od globálního pohledu klimatická rizika, nýbrž geopolitická a operativní rizika, jako například nedostatek pracovních sil.  

Úspěch v udržitelnosti budou mít podle Capgemini ti pojistitelé, kteří budou disponovat silným systémem governance (správa a řízení), budou z dat získávat spolehlivé poznatky a budou se koncentrovat na prevenci rizik. Navíc musejí zvýšit svoji odolnost tím, že rovněž v upisování a investování vsadí na udržitelnost.


Mohlo by vás zajímat: Jaroslav Besperát: Mám v genech nebojácný přístup k řešení krizí všeho druhu


Pokud jde o přírodní katastrofy, tak v komentáři portálu versicherungswirtschaft-heute.de se uvádí, že hodnota pojištěných škod za posledních 30 let narostla 3,6krát a hodnota nepojištěných škod se zdvojnásobila. Na jedné straně je to prý problematické, ale na druhé straně se také jedná o příležitost, aby se pojistitelé nově orientovali a klientům v tomto dynamickém prostředí poskytovali optimální poradenství. K tomu, aby se skutečně posílila klimatická odolnost, musejí pojistitelé podle Capgemini nově koncipovat svoje podnikatelské modely a najít rovnováhu mezi prevencí rizik a řízením rizik. Autoři výše uvedené studie pobízejí pojistitele, aby si znovu důkladně promysleli současné modely oceňování rizik, zavedli v širokém měřítku prevenci rizik a vytvořili odolné ekosystémy, a to nad rámec výluk a odprodejů.


Mohlo by vás zajímat: PwC: Zájem o top manažery zodpovědné za udržitelnost roste


Studie končí třemi praktickými doporučeními k akci. Pojistitelé by měli integrovat klimatickou odolnost do svých strategií udržitelnosti, přidělit špičkovým manažerům jasnou agendu a vyjasnit či dohodnout zodpovědnost i odpovědnost. Kromě toho je v pojišťovacích podnicích třeba nově definovat technologickou strategii, aby se inovace produktů, klientský zážitek a sociální zodpovědnost dostaly do centra pozornosti.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články