Kyrgyzstán chystá plošné povinné pojištění odpovědnosti motoristů


			Kyrgyzstán chystá plošné povinné pojištění odpovědnosti motoristů
23.11.2022 Zahraničí, Produkty

V Kyrgyzstánu je vše připraveno pro všeobecné zavedení povinného ručení jako nezbytné výbavy na cesty. Od ledna 2023 se musí všichni řidiči na silnicích na žádost policie prokázat dokladem o platném pojištění.

Ministerstvo hospodářství a obchodu v Kyrgyzstánu prezentovalo koncem října novelizaci platné zákonné úpravy o silničním provozu, jež umožnuje vládě plné zavedení pojištění odpovědnosti za provoz vozidla v zemi. Kromě dodržování dopravních předpisů tak musí všichni motoristé současně od ledna příštího roku jezdit s platným osvědčením o povinném ručení.


Mohlo by vás zajímat: ČAP k 3Q 2022: Předpis smluvního pojistného se meziročně navýšil o 7,5 %


V současné době platí v Kyrgyzstánu dosud úprava, podle níž jsou předmětem povinného sjednání pojištění odpovědnosti vozidla registrovaná v zahraničí a provozovaná v zemi, dále prostředky veřejné dopravy, nákladní vozidla a vozidla určená k přepravě osob. Napříště se tato povinnost bude vztahovat obecně na všechna vozidla, a jejich majitelé se musí podle toho zařídit.

„Absence pojistné smlouvy v dokumentaci k autu při kolizi vede k právnímu procesu mezi poškozenou stranou a viníkem nehody. Tomuto postupu bude možné předcházet, pokud škoda bude vyřízena z pojištění viníka,“ vysvětluje prospěšnost zavedení novely ministerstvo.


Mohlo by vás zajímat: INSIA je součástí skupiny UNILINK. Ivan Špirakus zůstává generálním ředitelem


Zákon o povinném ručení byl přijat v zemi v létě 2015 a měl vstoupit v platnost v následujícím roce. Poté však byla účinnost odložena na rok 2019, ale vláda se rozhodla nejprve zavést tzv. přechodné období k lepšímu přijetí změny. Od července 2021 si museli povinné ručení zajistit majitelé aut registrovaných v zahraničí a jezdících lokálně. Od ledna 2022 mají stejnou povinnost vlastníci prostředků k přepravě cestujících, náklaďáků a prostředků hromadné dopravy.

K lednu 2023 k nim mají přibýt i majitelé privátních aut obecně.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články