MARSH: Zvýšení pojistného u globálního podnikatelského pojištění o 6 %


			MARSH: Zvýšení pojistného u globálního podnikatelského pojištění o 6 %
17.10.2019 Zahraničí

Společnost MARSH, která je předním mezinárodním pojišťovacím makléřem a poradcem v řízení rizik, čtvrtletně zpracovává  tzv. index globálního pojistného trhu. Ten zachycuje vývoj cen (pojistného) na trhu globálního podnikatelského pojištění. Index zohledňuje pochopitelně i změnu sazeb při obnově pojistných smluv. Má značnou vypovídací hodnotu, neboť jsou v něm zahrnuty hlavní světové pojistné trhy a 90 % pojistného vyprodukovaného společností MARSH.

Z prohlášení společnosti MARSH, pokud jde o vývoj příslušného pojistného ve 2. čtvrtletí 2019, vyplývá, že průměrné ceny v rámci globálního podnikatelského pojištění vzrostly o 6 %, což je nejvyšší přírůstek od roku 2012, kdy byl zveřejněn první index. Přitom jde o již o sedmé čtvrtletí v řadě, kdy se průměrné ceny zvýšily;

Globálně byly průměrné ceny majetkového pojištění vyšší o 8 %, finančních a profesních typů pojištění téměř o 10 % a pojištění odpovědnosti o 1 %.  Obecně lze konstatovat, že cenová zvýšení byla výraznější u velkých klientů, zvláště pak v majetkovém pojištění a pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou členy orgánů společnosti (managementem společnosti).


Mohlo by vás zajímat: Tomáš Lébl: Zpomalení ekonomiky nepřišlo, poslechněme Švejka


Kompozitní ceny ve 2. čtvrtletí 2019 vzrostly ve všech geografických oblastech světa již třetí čtvrtletí za sebou. Růst byl ponejvíce tažen pojištěním majetku a pojištěním odpovědnosti za škodu způsobenou členy orgánů společnosti (managementem společnosti).

Nejvyšší nárůst kompozitních cen byl ve 2. čtvrtletí 2019 zaznamenán v regionu Pacifik, a to ve výši 18 %. Jde o trend, který pokračuje již dva roky. K tomuto vysokému růstu nejvíce přispěly vyšší sazby u pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou členy orgánů společnosti (managementem společnosti) s tím, že u mnoha organizací bylo vykázáno dvouciferné zvýšení cen. Vzestup cen nastal též u majetkového pojištění pro případ přírodních katastrof i ostatního majetkového pojištění.

Průměrné ceny na americkém (USA) pojistném trhu, pojistném trhu Spojeného království a asijském pojistném trhu jako celek byly ve 2. čtvrtletí 2019 vyšší o 3 % nebo více.

Zdroj: MARSH

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články