Nebezpečí ze vzduchu: Drony mohou paralyzovat i velké společnosti


			Nebezpečí ze vzduchu: Drony mohou paralyzovat i velké společnosti
4.11.2020 Zahraničí

Podle nejnovějšího vydání rizikových map společnosti Aon (Aon Risk Maps 2020) roste podstatně nebezpečí prostřednictvím dronů. Ty se čím dál častěji stávají součástí zbraňového arzenálu teroristů.

Nebezpečí ze vzduchu využitím dronů roste velmi podstatně. Poradenská a servisní společnost Aon dospěla k tomuto závěru v posledním přehledu aktuálních rizik, které sestavuje ve spolupráci s experty Risk Advisory Group a Continuum Economics každoročně už více než 20 let. Ukazuje se, že v poslední době není náchylná k rizikům spojenými s útoky drony jen letecká doprava. Také další průmyslová odvětví musí dávat pozor na tyto dálkově ovládané létající objekty. Už jen zneužití zařízení ze strany příležitostného „hobby“ uživatele může vést k přerušení provozu podniku a velké škodě.


Mohlo by vás zajímat: TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2019 v Česku dle oPojištění.cz


V uplynulých letech bylo nutné zrušit lety na základě výskytu dronů ve vzduchu celkem na devíti velkých mezinárodních letištích, mimo jiné v Dubaji, Londýně-Heathrow nebo ve Frankfurtu. Čtyřikrát donutil výskyt dronu k přepracování programu a přesunům pořadatele velkých akcí. A viníky byli vesměs zmínění „hobby“ piloti. Aon však poukazuje také na to, že drony se mezitím dostaly už také do arzenálu teroristů, kde hrají stále důležitější roli. Je zřejmé, že tyto nelegální útočné organizace aktuálně testují možnosti spojené s nasazením dronů jako zbraní. Větší akční rádius a zvyšující se hmotnost užitečného nákladu jim přitom hraje do not, aby si mohli vyhlédnout další a další cíle. Potenciál zneužití nebo nehod ale zvyšuje i mírové využití, například rostoucí nasazení obchodních dronů, například k doručení zásilek. To se nyní rovněž ve zvýšené míře testuje.

„Regulace a normy upravující užití a provoz dronů jsou v současné době v mnoha regionech ještě nedostatečné nebo chybí zcela,“ informovala Julia Günther, specialistka na teroristické škody v majetkovém pojištění ve společnosti Aon. „Kriminální zneužití ale nelze bez takové důkladné báze možné zastavit. Proto by si měly podniky udělat jasno v tom, jak se zabezpečí proti rostoucímu ohrožení ze vzduchu, jak ztlumí finanční důsledky a jak se dokážou vyhnout přerušení provozu.“ Firmy zkrátka musí začít myslet i na takový druh rizika, protože jinak se jim může stát, že ať už nevinná nehoda ze strany volnočasového uživatele, anebo úmyslný útok dronu v rukách teroristy jim způsobí nedozírné škody, které ještě před pár lety byly nemyslitelné.

Zdroj: www.aon.com

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články