Německá ekonomika se vrátí do normálu teprve v roce 2021


			Německá ekonomika se vrátí do normálu teprve v roce 2021
3.6.2020 Zahraničí, Zdraví

Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) publikoval názory svého šéfekonoma Klause Wienera na další vývoj německého hospodářství. I když se již postupně uvolňují některé zákazy a omezení vyvolaná pandemií, tak hospodářství využije svoji plnou sílu teprve v příštím roce. Ale ani pak pandemie úplně nezmizí, neboť podle Wienera zanechá dlouhodobé stopy.   

Německé národní hospodářství se podle odhadu pojišťovacího sektoru znovu plně rozběhne teprve v příštím roce. Údaje o pandemii, této nebezpečné infekční chorobě, ukazují na to, že sociální a hospodářská omezení zapůsobila. Ale rychlý náběh hospodářství v sobě skrývá nebezpečí, že virus by se mohl znovu začít šířit. Klaus Wiener, šéfekonom GDV, soudí, že hospodářství se bude oživovat jen pomalu. Normální stav by měl nastat až v roce 2021.


Mohlo by vás zajímat: Hromadné žaloby: Jaká je situace v Evropě a ČR?


V tomto roce Německo sklouzne do hluboké recese. Její rozměr je podle Wienera kvůli nejasnému průběhu pandemie obtížné odhadnout. Jeví se ale nanejvýš pravděpodobné, že propad bude větší než v roce 2009, kdy hospodářský výkon v důsledku finanční krize poklesl o téměř 6 %. Mezinárodní měnový fond očekává, že v roce 2020 poklesne v Německu hospodářský výkon o 7 %.

I když důsledky krize nelze ještě zcela dohlédnout, rýsují se podle názoru Wienera první strukturální změny. Části výrobních kapacit by mohly být i přes pomoc státu nenávratně ztraceny. Na druhé straně koronavirová krize prý urychlí digitalizaci. Výhody digitálního obratu se v krizi jasně vyjevily. Ale v této oblasti existují také ještě slabiny, jako například v infrastruktuře sítě nebo v požadavcích na podpis. Podle Wienera by proto měly spolková vláda a Evropská komise urychlit řešení digitální agendy.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Kouzlo jménem „byznys kejs“


Závěrem lze uvést, že šéfekonom GDV nikterak nezpochybnil aktuální prognózu Mezinárodního měnového fondu o letošním poklesu hrubého domácího produktu v Německu o cca 7 %. To bude jistě mít vliv na vývoj celé eurozóny, ale také například na export a následně na produkci v České republice.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články