Německo: Mileniálové požadují konkrétní řešení penzijní politiky


			Německo: Mileniálové požadují konkrétní řešení penzijní politiky
29.4.2021 Zahraničí

Zdá se, že budoucí vývoj státních důchodů dělá starosti i mileniálům, jakkoli mají do penze daleko. Věková skupina 18–32 let kritizuje především velkou nerovnost systému. Ukázala to nejnovější anketa pojišťovny Generali v Německu.

Mladí lidé mají především konkrétní očekávání od politiků: požadují, aby si politická strany vzaly téma zabezpečení na stáří a penze více za své. Přitom se 70 % respondentů mezi mileniály domnívá, že politická reprezentace nebere na jejich generaci aktuálně prakticky žádný nebo jen nedostatečný ohled. Přitom jsou si i mladí absolutně vědomi toho, že břemeno důchodů ponesou na svých bedrech v následujících desetiletích oni – a to jak i pro dnešní důchodce, tak i ročníky, které do penze teprve půjdou.


Mohlo by vás zajímat: „Přestaňte pojišťovat uhlí a plyn!” vyzvaly občanské organizace pojišťovny


Ve věkové skupině 18-32 let vidí oslovení stoupající bídu ve stáří jako třetí největší problém (14 %), a to za klimatickou změnou (37 %) a pandemiemi (14 %). Řešení by nemělo být proto odsouváno do daleké budoucnosti, nýbrž by se k němu mělo přikročit už dnes. „Demografický vývoj dělal vrásky expertům na penze už před nástupem dluhů spojených s nezbytnými náklady na boj s covidem. Oba jevy dohromady, demografie a koronavirus, vytvořily bolestné spojení proti zákonnému penzijnímu pojištění. Důchod je všechno jiné než jistý,“ prohlásil Michael Heuser, vědecký šéf Ústavu pro tvorbu rezerv a zajištění ve stáří (DIVA).


Mohlo by vás zajímat: AXA odmítla pojišťovat německý RWE. Důvodem je uhlí


Podíl 38 % dotázaných požadují, aby je politici lépe informovali. Ve skupině 18–21 let je to 34 %. Dvě třetiny respondentů (65 %) se vyjádřily, že politika v oblasti penzí je ovlivní v rozhodování u voleb. A více než čtvrtina (28 %) je přesvědčena, že politické strany by měly spolupracovat úzce s pojistiteli a dalšími poskytovali privátního zabezpečení na stáří. Alarmující je, že už 27 % mladých Němců je připraveno se ze země odstěhovat, nenabídne-li politická reprezentace žádné adekvátní řešení. Především mladí ve věku 30-32 let si pohrávají s myšlenkou, že bídě ve stáří uniknou tak, že přesídlí kvůli příznivějším nákladům na živobytí jinam.


Studie byla zpracována ve spolupráci s GfK mezi 1 000 respondenty ve věku 18-32 let v Německu.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články