Německo: Počet krádeží vozidel klesá. Průměrná škoda však roste


			Německo: Počet krádeží vozidel klesá. Průměrná škoda však roste
10.12.2019 Zahraničí

V roce 2018 bylo v celém Německu ukradeno 15 037 vozidel, která byla havarijně pojištěna, což je o 14 % méně než v předchozím roce. Počet ukradených osobních vozidel se tak dostal na nejnižší úroveň od sjednocení Německa.

Údaj o počtu krádeží v roce 2018 vynikne ve srovnání s devadesátými lety minulého století, kdy bylo ukradeno v průměru ročně kolem 100 000 vozidel. Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) však upozorňuje, že průměrná škoda nadále roste. V roce 2018 uhradili němečtí pojistitelé za jednu krádež v průměru 19 800 EUR, což je o 7 % více ve srovnání s předchozím rokem. Celkově způsobili zloději aut v roce 2018 škody ve výši 298 mil. EUR.

Pokud jde o porovnání jednotlivých spolkových zemí a největších měst, tak nejvyšší míru krádeží měl se značným odstupem od jiných měst či spolkových zemí v roce 2018 Berlín. V průběhu roku 2018 zde bylo odcizeno 2 877 osobních vozidel a tím pádem na 1000 havarijně pojištěných vozidel připadalo 3,1 ukradených vozidel. Tento poměr byl vysoký rovněž v Lipsku (1,5), Hamburku (1,4) a Hannoveru (1,0 %). Výrazně menší bylo nebezpečí krádeže vozidla na jihu Německa. Vezme-li se dohromady Bavorsko a Bádensko-Württembersko, tak počet odcizených vozidel v těchto spolkových zemích nedosáhl ani poloviny počtu těchto krádeží v Berlíně.    


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Elektromobilita za všechny prachy


Podle zprávy GDV se kriminální živly zaměřují především na SUV (tj. Sport Unitility Vehicle – sportovní užitkové vozidlo či vozidlo pro volný čas) a drahé limizíny. Nejčastěji kradeným vozidlem v roce 2018 byla v Německu Mazda CX-5 2.2 D AWD. Zloději měli ovšem v oblibě rovněž modely X vyráběné firmou BMW.

GDV zdůrazňuje, že je-li auto ukradeno, vzniklá škoda může být uhrazena z částečného (dílčího) havarijního pojištění, pokud je sjednáno. V Německu se tímto pojištěním míní dobrovolné rozšíření pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, kdy jsou kryta jen vybraná pojistná nebezpečí.  Samozřejmě je pojistné plnění vyplaceno v případě existence kompletního sdruženého havarijního pojištění. Podle GDV nemá krádež daného vozidla vliv na slevu za bezeškodní průběh pojištění.

Trend poklesu krádeží osobních motorových vozidel se projevuje nejen v Německu, ale i v řadě jiných evropských zemí. Podle údajů zveřejněných MV ČR vykazuje vývoj v oblasti krádeží dvoustopých motorových vozidel v ČR za posledních 10 let (s výjimkou roku 2013) dlouhodobě klesající trend. Za posledních deset let se jedná o pokles o 80 %. V roce 2017 byl meziroční pokles krádeží dvoustopých vozidel 27 %.[1]


[1] https://www.mvcr.cz/clanek/bezpecnost-a-prevence-kradeze-motorovych-vozidel.aspx

Zdroj: Celostátní svaz německého pojišťovnictví

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články