Německo: V životním pojištění se očekává silná nová produkce


			Německo: V životním pojištění se očekává silná nová produkce
22.12.2021 Zahraničí

Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) informoval o tom, že němečtí pojistitelé provozující životní pojištění očekávají v tomto roce značný nárůst nové produkce. Tito pojistitelé prý pociťují hospodářský vzestup, který nastal po útlumu způsobeném COVID-19.   

Životní pojištění zůstává podle GDV v Německu klíčovým pilířem v soukromém zabezpečení na stáří. Nová produkce získala podle Jörga Asmussena, výkonného ředitele GDV, po pomalém startu v průběhu roku 2021 značnou dynamiku.


Mohlo by vás zajímat: Průmyslová produkce rostla


V prvním pololetí 2021 vzrostl počet nově uzavřených pojistných smluv životního pojištění o cca 5 % na zhruba 2,2 mil. Pozitivně se vyvíjela situace především u nově uzavřených pojistných smluv životního pojištění s běžně placeným pojistným. Přírůstek v této kategorii obchodu činil přibližně 14 %. V případě pojištění pro případ invalidity se počet nově uzavřených pojistných smluv zvýšil o 13,5 % na zhruba 211 000 smluv.

GDV vychází z toho, že tento pozitivní trend by měl pokračovat až do konce tohoto roku. K příznivému vývoji přispívá obzvláště zaměstnanecké penzijní pojištění. Účinná je prý hlavně podpora osob s nízkými výdělky. Asmussen zdůraznil, že nastupující vláda by měla daný příspěvek valorizovat, to znamená navázat na stávající vývoj mezd, aby byl udržen vzestupný trend.  I model sociálního partnerství má podle něho potenciál.  GDV odhaduje, že v celém roce 2021 by se měl v Německu počet nově uzavřených smluv životního pojištění přiblížit k hranici 4,8 mil. smluv. To odpovídá přírůstku zhruba ve výši 4 %. Hrubé předepsané pojistné z tohoto nového obchodu by se mohlo v roce 2021 zvýšit cca o 6 % na zhruba 10 mld. EUR.


Mohlo by vás zajímat: Vývoj povinného ručení 2021: Dynamika růstu pojistného výrazně zpomaluje!


Na zaměstnanecké penzijní pojištění by měla připadnout každá pátá nově uzavřená pojistná smlouva, a dokonce jedna čtvrtina hrubého předepsaného pojistného vyplývajícího z nové produkce. Ovšem celkové hrubé předepsané pojistné životního pojištění by mělo podle odhadu GDV zůstat v roce 2021 na úrovni docílené v roce 2020. Přitom v roce 2020 vykázali životní pojistitelé, penzijní pokladny a penzijní fondy hrubé předepsané pojistné ve výši cca 103 mil. EUR. Na závěr je účelné doplnit, že hodnota tohoto ukazatele v roce 2010 činila 90,3 mld. EUR a např. v roce 2018 pak 92,6 mld. EUR. To značí, že pokud jde o uplynulou dekádu, nelze hovořit o nějakém výrazném růstu.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články