Německo: Zaměstnanci očekávají podporu zdraví od svých firem


			Německo: Zaměstnanci očekávají podporu zdraví od svých firem
13.3.2020 Zahraničí

Je zdraví v první řadě soukromou záležitostí? Anebo očekávají lidé i v tomto bodu podporu svého zaměstnavatele? Německý Aon zkoumal tyto otázky v reprezentativní on-line studii. Podle výsledků lze odvodit, že 80 % zaměstnanců si přeje, aby jejich podnik odměnil aktivity k posílení zdraví a kondice.

Také v otázce předčasného odchodu do důchodu ze zdravotních důvodů je podle výzkumu jasné, že lidé očekávají podporu od své firmy. Anketu uskutečnila poradenská a servisní společnost Aon na jaře loňského roku mezi 2000 zaměstnanci ve věku 18 až 65 let. Zajímalo ji, jaké faktory jsou pro jejich finanční spokojenost rozhodující. Mimo jiné v tom sehrálo roli i zdraví: ukázalo se, že pokud zaměstnavatel odměňuje příslušné žádoucí aktivity, vychází tak jednoznačně vstříc očekáváním svých pracovníků.

Přání být za to odměněn se objevuje ve firmách jakékoli velikosti. V malých podnicích dosahuje úrovně necelých 70 %, ve velkých korporacích činí až 84 %. Odměnami se přitom pro potřeby výzkumu myslela věcná, peněžitá nebo pojistná plnění.


Mohlo by vás zajímat: Miloš Velíšek: Konkurenční mír v autopojištění nikdy nezavládl, a proč taky


Také v případě zdravotních obtíží by zaměstnavatelé měli přijmout odpovědnost, mínili respondenti: dojde-li nutně k předčasnému penzionování pracovníka, očekávají finanční podporu. Obzvláště patrné je toto přání u zaměstnanců velkých podniků nad 30 000 osob: 82 % uvádí, že pomoc vidí jako povinnost firmy.

„Tento výsledek jasně ukazuje, jakou klíčovou roli může hrát zaměstnavatel v dnešním megatrendu zdraví,“ komentoval závěry Fred Marchlewski, šéf Aonu. „Pro mnohé zaměstnance je jejich zdraví hlavním životním tématem. Pokud by mohli očekávat ze strany svého zaměstnavatele nějakou atraktivní formu podpory, vedlo by to k upevnění vazby na firmu a pozitivně by to ovlivňovalo jejich motivaci. V tom spatřuju obrovský potenciál, jak se kreativně stát žádaným zaměstnavatelem na trhu práce.“

Studie rovněž ukázala, že s rostoucí velikostí firmy se zvyšují nároky zaměstnanců kladené na její odpovědnost a spoluúčast.

Zdroj: www.aon.com

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články