Němečtí zloději si dali pauzu. Počet vykradených bytů klesl


			Němečtí zloději si dali pauzu. Počet vykradených bytů klesl
4.5.2021 Zahraničí, Škody

Počet vloupání do bytu, která evidují jako pojistné události němečtí pojistitelé, se dostal v loňském roce na historicky nejnižší úroveň. V roce 2020 bylo těchto vloupání podle Celostátního svazu německého pojišťovnictví celkem 85 000, což je o 10 000 méně než v roce 2019. Tyto statistiky se sestavují od roku 1998.

Pokles počtu vloupání spočívá především v tom, že lidé z důvodu pandemie COVID-19 strávili v roce 2020 hodně času doma. Jörg Asmussen, výkonný ředitel GDV, k tomu trefně poznamenal, že zlodějům tím pádem často chyběla příležitost k činu. Se snížením počtu vloupání souvisí pochopitelně pokles výše způsobených škod. Ty byly v roce 2020 o 70 mil. nižší než v předcházejícím roce a činily 230 mil. EUR. Průměrná výše škody způsobené vloupáním do bytu dosáhla v roce 2020 výše 2 750 EUR a byla o 300 EUR nižší než v roce 2019.


Mohlo by vás zajímat: 4P v zemědělství: Pojištění, podpora, průzkum a proměna


Ze statistiky Celostátního svazu německého pojišťovnictví se také ukazuje, že v období 2007–2020 byl počet vloupání nejvyšší v roce 2015, kdy činil 180 000. Ve stejném roce byla za celé sledované období nejvyšší i vyplacená pojistná plnění z titulu vloupání do bytů, a to ve výši 560 mil. EUR. Rozdíly oproti roku 2020 jsou opravdu řádové. Od roku 2015 nastal v Německu dle evidence pojistitelů významný sestupný trend počtu vloupání.

Tento pozitivní trend v roce 2020 dále posílila pandemie COVID-19. GDV již delší dobu registruje, že mnoho majitelů domů a bytů investuje do lepší zabezpečovací techniky. Podle Asmussena se to jednoznačně vyplatí. Skutečností je, že vloupání se ponejvíce uskutečňuje přes lehce „prostupná“ okna a dveře. „Jednoduchá“ okna a dveře se dají totiž vypáčit během několika sekund. Jde o zvlášť „slabá“ místa, jež musejí být proto obzvlášť dobře zabezpečena.


Mohlo by vás zajímat: Nová rizika vchází do dveří! Pojistná ochrana se přizpůsobuje


Vychází se z poznatku, že téměř každé druhé vloupání se nezdaří, protože zloději nevniknou dostatečně rychle do domu. Taková okna a dveře, jež účinně zabraňují vniknutí, se ovšem u novostaveb standardně nemontují, protože to není dosud nařízeno. GDV je názoru, že stanovením minimálních bezpečnostních požadavků na vsazovaná okna a dveře a jejich důslednou aplikací by se však mohla ochrana proti vloupání významně zvýšit.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články