Nespravedlnost? Zahraniční řidiči platí ve Švýcarsku téměř dvojnásobné pojistné


			Nespravedlnost? Zahraniční řidiči platí ve Švýcarsku téměř dvojnásobné pojistné
28.4.2021 Zahraničí

Na portálu Versicherungswirtschaftheute (VWH) byl zveřejněn zajímavý článek o tom, že ve Švýcarsku nebylo sice zavedeno dálniční mýto, ale zahraniční řidiči jsou přesto nuceni „zajít“ k pokladně. Ve švýcarském případě se ale platí pojistitelům. Může to být pro Německo, kde ztroskotalo zavedení dálničního mýta pro cizince, inspirace?

Švýcarští pojistitelé kalkulují cizincům často masivní přirážky k pojistnému. Podle webového srovnávače comparis.ch musejí „krvácet“ především státní příslušníci z Balkánu a z Turecka. Zahraniční řidiči musejí v průměru zaplatit na pojistném až o 61 % více než švýcarští řidiči. Jestliže se vezmou v úvahu nabídky jednotlivých poskytovatelů, tak rozdíly v pojistném jsou ještě extrémnější. Např. pojišťovna Basler Versicherungen požaduje u příslušného pojistného produktu (“BaloiseDirect M”) od občanů Kosova, Srbska, Albánie a Turecka o 89 % vyšší pojistné než od Švýcarů.

Také státní příslušníci sousedních zemí musejí zčásti sáhnout hlouběji do kapsy. Týká se to zvláště Italů. Ti musejí uhradit v průměru přirážku k pojistnému ve výši 13 %. Mnohem menší přirážku hradí Francouzi – jen 4 %.  Ale pozor – rakouští a němečtí řidiči platí v podstatě stejně jako Švýcaři.


Mohlo by vás zajímat: „Přestaňte pojišťovat uhlí a plyn!” vyzvaly občanské organizace pojišťovny


V této praxi ale nevidí výše zmíněný webový srovnávač nerovné zacházení. Pojistné se prý může sice jednotlivci jevit jako neférové, ale podstata pojištění spočívá zkrátka v rizikové solidaritě. Tolik k tomu sdělila Andrea Auer, která působí ve společnosti comparis.ch jako expert pro mobilitu. Podle ní byly pro kalkulaci pojistného použity statistiky, aby se zohlednila pravděpodobnost rizika. Na švýcarském pojistném trhu se však projevují značné rozdíly v přístupu pojišťoven. Existují pojistitelé, kteří chtějí od zahraničních řidičů vyšší pojistné, jako např. TCS nebo Helvetia. Navýšení pojistného často přesahuje 80 %. Na druhé straně je příkladná společnost Generali, která nepožaduje žádný příplatek k pojistnému.

Článek končí poznámkou, že podle redakce VWH si mohla CSU ušetřit debakl s dálničním mýtem, kdyby věděla, jak jednoduše lze vybrat dodatečné pojistné od cizinců. Byla by mohla založit např. pojišťovnu, k čemuž je ve Svobodném státě Bavorsko prý dostatek pojišťovacího know-how.


Mohlo by vás zajímat: AXA odmítla pojišťovat německý RWE. Důvodem je uhlí


Tolik tedy článek redakce VWH. Po jeho přečtení však vzniká zásadní otázka. Jakého pojištění se tento článek vlastně týká? Je proto nutno prozkoumat originální prohlášení společnosti comparis.ch a teprve z něho se ukáže, že se porovnávalo pojistné u tzv. úplného havarijního pojištění (Vollkaskoversicherung), které je v tomto případě vymezeno jako pojištění odpovědnosti z provozu vozidla plus havarijní pojištění. 

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články