Novinky z indického pojistného trhu


			Novinky z indického pojistného trhu
5.4.2019 Zahraničí

Indický pojistný trh je pro investory zajímavý zejména vzhledem k vysokému počtu potenciálních klientů a k solidní výnosnosti. Trh má dynamiku, v roce 2017 vzrostlo pojistné reálně o 10,1 %. Pojišťovny, respektive jejich účasti, se tam čile nakupují, ale též prodávají, jak ukazují níže uvedené příklady z poslední doby.

Počet obyvatel Indie se neustále zvyšuje, čímž se indický pojistný trh stává pro pojistitele značně přitažlivým. Z mediálních zpráv plyne, že tuto skutečnost hodlají využít zajišťovna Swiss Re a pojišťovna Zurich, a to vstupem do indické pojišťovny SBI General Insurance.

Společně s dalšími investory, mezi něž patří například Liberty General, Apax a Blackstone Group, chtějí převzít 26 % podíl ve zmíněné indické pojišťovně. SBI General Insurance zahájila činnost v roce 2010 a je společným podnikem State Bank of India a skupiny Insurance Australia Group (IAG).

Cena za výše uvedený podíl by se měla pohybovat okolo 425 mil. EUR. K prodeji tohoto podílu je prý připravena skupina AIG, která chce totiž realizovat novou globální strategii.


Mohlo by vás zajímat: Pojišťovna roku: Vyhlášen 19. ročník odborné ankety. Galavečer 14. května


Kromě neustálého růstu počtu obyvatel, a tím i poptávky po pojištění je indický pojistný trh hodnocen v globálním porovnání jako jeden z nejvýnosnějších. Proto také zajišťovna Munich Re v roce 2016 oznámila, že se hodlá na tomto subkontinentu více angažovat. Nyní se ale zdá, že tento zájem je poněkud utlumen.

Z mediálních zpráv plyne, že tato zajišťovna chce svoje účasti v Indii prodat. Konkrétně jde o to, že zakladatelská rodina indické společnosti Apollo Hospitals Enterprise Ltd. chce odprodat svůj podíl na pojišťovacím společném podniku vytvořeném s Munich Re, aby snížila své dluhy.


Mohlo by vás zajímat: Jak na scoring kybernetických rizik v pojišťovnictví?


V příštích šesti měsících má být prodána její účast ve výši 41 % na Apollo Munich Health Insurance Co., a to za cca 150 mil. EUR. Více informací není k dispozici, neboť jednání o prodeji jsou důvěrná. Jedno je ovšem jisté. Zadlužení společnosti Apollo Hospitals Enterprise Ltd. je opravdu tíživé a prodej účasti na společném podniku s Munich Re by je mohl výrazně redukovat.

Otázkou je, co podnikne zajišťovna Munich Re. Prý také plánuje odprodat svůj podíl na společném podniku a jedná v tomto směru se společností Ergo General Insurance Co. Je nutno ovšem dodat, že k tomuto vývoji neposkytla Munich Re žádný komentář.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články