Ovocná krize? V Německu způsobil mráz velké škody


			Ovocná krize? V Německu způsobil mráz velké škody
5.5.2017 Zahraničí

Mráz, který udeřil z 20. na 21. dubna 2017, přijde pěstitele ovoce a vína v Německu draho. Pojišťovna Münchener und Magdeburger Agrarversicherung (MMA) jej považuje za nejhorší od roku 1991. Nevýhodou pro pěstitele bylo předčasné letní počasí v březnu, které vyvolalo pučení květů. Svaz pěstitelů vína hovoří dokonce o velmi závažných škodách.

Obzvláště zasaženi předčasným létem a následujícím mrazem jsou především pěstitelé ovoce a vína. Je třeba vzít na vědomí, že březen byl v Německu nejteplejší od počátku měření teplot v roce 1881. Letos nastala situace, kdy ovocné stromy byly předčasně v květu a dokonce i pozdní odrůdy vína již vypučely. V takovém případě jsou tyto kultury zvlášť citlivé na mráz. Na základě nástupu pozdních mrazů lze prý sotva počítat s nezasaženými plochami.


Mohlo by vás zajímat: Samoučící programy vstupují do pojišťovnictví. Slibují revoluci


Pojišťovna MMA uvedla, že jí byly hlášeny škody způsobené mrazem na ploše více než 2500 hektarů. Pro představu lze uvést, že je to 3500 krát větší plocha, než je fotbalové hřiště v Allianz Aréně. MMA také zdůraznila, že v Německu je pojištění pro případ pozdních mrazů pořád relativně zřídka tématem pro zemědělské podniky, ačkoli příslušné pojistné produkty jsou nabízeny již mnoho let. MMA však nechce malovat jen černý obraz. Podle ní je zapotřebí vyčkat na další vývoj ohledně zrání plodů.

Svaz pěstitelů vína ještě vyhodnocuje výši škod. Ale ty známé jsou natolik akutní, že se stanou klíčovým tématem nejbližšího zasedání svazového představenstva. Členové svazu mají k tomuto termínu dodat nejnovější údaje o škodách. Jejich výše je pak podle svazu odvislá od celé řady faktorů. Roli samozřejmě hraje poloha vinice, odrůda vinné révy nebo místní okolnosti. Se škodami způsobenými mrazem se lze často v průběhu roku vyrovnat, což ovšem závisí na tom, kolik procent plochy vinice bylo mrazem poškozeno. Němečtí vinaři zdůrazňují, že sice nyní nelze určit skutečné škody, ale v každém případě mráz bude mít na produkci vliv.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články