Po úpadku pojišťovny City Insurance nabral rumunský pojistný trh nový dech


			Po úpadku pojišťovny City Insurance nabral rumunský pojistný trh nový dech
26.7.2022 Zahraničí

Na rumunském portálu XPRIMM.com, který se věnuje vývoji pojištění a pojišťovnictví ve střední a východní Evropě, byl publikován článek, který se vrací k úpadku největší rumunské pojišťovací společnosti City Insurance.

Rumunský orgán dohledu (The Council of Romania’s Financial Supervisory Authority – ASF) odebral 17. září 2021 této pojišťovně povolení k pojišťovací činnosti a inicioval insolvenční řízení. Problém byl zejména v tom, že City Insurance byla klíčovým hráčem v pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.  V červnu 2022 je možné již seriózně vyhodnotit nejen příčiny daného úpadku, ale rovněž vliv na celý rumunský pojistný trh.


Mohlo by vás zajímat: Exkluzivní seznam pojištění osob: 56 produktů od 14 pojišťoven


Soud určil jako likvidátora rumunskou konzultační a poradenskou společnost CITR. Ta se 23. června 2022 vyjádřila v tom smyslu, že jednou z hlavních příčin úpadku pojišťovny City Insurance, lídra v pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, byl deficit ve výši 1,2 mld. RON (nové leu; 1 RON = 5,114 Kč; kurzovní lístek ČNB dne 15. 7. 2022; deviza – prodej), který vyplynul z toho, že za účelem zvýšení tržního podílu bylo toto pojištění v letech 2018–2021 prodáváno v podstatě za dumpingové pojistné, jež neodpovídalo dokonce ani vyhlášené sazbě.  

Současně společnost CITR informovala, že ke konci roku 2021 bylo v účinnosti, pokud jde o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, ještě 1,15 mil. pojistných smluv, přičemž jich bylo 500 000 automaticky ukončeno 11. května 2022. V účinnosti je v červnu 2022 také ještě 16 305 pojistných smluv v pojištění záruky, jež byly uzavřeny s více než 7 000 pojistníky, mezi něž patří mnohé instituce a jiné právní entity. Je nutno také dořešit přes 10 000 právních sporů, a to jak národních, tak i mezinárodních.  


Mohlo by vás zajímat: Mohla klimatická změna za tornádo na jižní Moravě?


Kromě dumpingového pojistného měla prý podle společnosti CITR pojišťovna City Insurance finanční ztráty i z jiných příčin. Například nepodnikla patřičné kroky k získání pohledávek ze zajištění, nehradila včas pojistná plnění, takže to vedlo k placení pokut a růstu výdajů na exekuce. Svoji roli hrály i trvalé ztráty z provozování dceřiných společností v Řecku a Itálii v období 2017–2021. Dané pojišťovně nebyly uhrazeny některé půjčky a ztrátou skončily též některé obchody s nemovitostmi. Nedostatky vznikly i v oblasti řízení finančních prostředků.

Úpadek pojišťovny City Insurance byl největší finanční „katastrofou“ v novodobé historii rumunského pojistného trhu. Statistické údaje však dokládají, že tento trh se rychle vzpamatoval. Hrubé předepsané pojistné se v 1. čtvrtletí 2022 zvýšilo oproti stejnému období roku 2021 o 46 % na téměř 4,66 mld. RON (941,5 mil. EUR), což je vůbec nejvyšší čtvrtletní hodnota v historii pojistného trhu v Rumunsku.  V obou základních segmentech – životním i neživotním pojištění – byla docílena dvojciferná míra růstu. Ale motorem růstu bylo jednoznačně pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Hrubé předepsané pojistné dosáhlo v tomto pojistném odvětví výše 478,7 mil. EUR, a to díky tomu, že průměrné pojistné se zvýšilo z 632 RON v 1. čtvrtletí 2021 na 1 138 RON v 1. čtvrtletí 2022, tj. o 80 %.


Mohlo by vás zajímat: Mohla klimatická změna za tornádo na jižní Moravě?


Z toho plyne, že rumunský pojistný trh si vzal z úpadku pojišťovny City Insurance poučení a reagoval především zvýšením pojistných sazeb v pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Ještě také dodejme, že tento dramatický růst sazeb je logickým důsledkem mechanismu fungování pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Škody za zkrachovalou pojišťovnu totiž musí nyní vyplatit garanční fond a vzhledem k obrovskému objemu je jasné, že muselo dojít k velkému nárůstu příspěvku ostatních pojišťoven a ty je zase musí vybrat od svých klientů. 

Zdroj: XPRIMM

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články