Pojistný podvod v Rakousku: Hlavní podíl mají na svědomí amatéři


			Pojistný podvod v Rakousku: Hlavní podíl mají na svědomí amatéři
30.3.2020 Zahraničí

O pojistném podvodu, a co k nim zákazníky vede, hovořil v rozhovoru pro portál Asscompact zkušený detektiv Bernhard Maier.

Podle „Insurance Europe“ lze vyčíslit škodu způsobenou pojistným podvodem na evropském kontinentu ročně na 13 miliard EUR. Jakou máte zkušenost s podvody páchanými v Rakousku? Kdo jsou vlastně pachatelé?

Lví podíl falešných nebo pozměněných pojistných událostí mají na svědomí amatéři a příležitostní podvodníci, kteří si chtějí přivydělat pár eur z pojištění. Zaviní-li například někdo sám plechovou škodu na autě, má tendenci ji interpretovat pojišťovně jako parkovací škodu. Podobně třeba u občanských odpovědnostních pojištění uvede pojistník v rozporu s pravdou někoho třetího jako původce vzniklé škody. Profesionálně spáchaný pojistný podvod se vidí málokdy. Nicméně když už k tomu dojde, jsou ve hře mnohem vyšší částky za škodu.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Vyděrač, který platí svým obětem


Jaké motivy vedou pojistníky k falešným údajům, aby dosáhli výplaty plnění?

Většina pachatelů uvažuje v intencích „to dělají přece všichni“ a také „nikdo nebude škodný“. K tomu jsou zábrany spáchat podvod vůči korporacím, jako jsou pojišťovny, zásadně nižší, protože tam chybí osobní vztah. A konečně se obhajují mnohdy nečestní zákazníci tím, že přece léta platí pojistné „za nic“. Že dosud nehlásili žádnou škodu. A tak si chtějí podvodem „své“ peníze podvodem vymoci zpět.

Podle Ministerstva vnitra bylo v roce 2017 podáno 324 policejních oznámení kvůli pojistnému podvodu. Míra objasnění takových kauz byla více než 90 %. Je tedy zřejmé, že pojistné podvody jsou dosti průhledné, souhlasíte?

To bych takto netvrdil. Co samo o sobě vypovídá, že bylo 324 oznámení? Uvědomte si, že pojišťovny ohlásí policii jen takové případy, kde je to celé křiklavé a zřejmé. V takových kauzách nejde o drobné a je u nich zjevný kriminální úmysl pachatelů. Není tedy překvapivé, že u takové sorty případů je kvóta objasněných škod vysoká. Také tato prostá čísla neříkají nic o tom, jak náročné bylo podvod prohlédnout.


Mohlo by vás zajímat: Potvrzeno! UNIQA převezme regionální aktiva pojišťovny AXA


Mohl byste ze své dlouholeté praxe popsat nějaký zvlášť zpackaný břídilský počin a naopak nějaký vysoce profesionálně provedený?

Mel jsem jednou pojistníka, jenž předstíral vyhoření a hodlal čerpat denní dávky z pojištění pro případ pracovní neschopnosti. Díky Googlu jeho záměr ale ztroskotal. Pracoval jako velitel dobrovolné hasičské jednotky v domovské obci. Naivně zachycoval v epické šíři jím vedené aktuální zásahy nebo cvičení hasičů na webové stránce jednotky. To však nepasovalo dohromady s jeho pracovní neschopností, způsobenou vyhořením a doprovázenou nemožností soustředění, celkovou zesláblostí a ztrátou motivace.

Naopak, jako na velmi profesionálně provedený postup si vzpomínám v souvislosti s případech pojištění zavazadel. Pomocí celé sítě bílých koňů fingoval podvodník po celém světě krádeže zavazadel. Dlouhé měsíce hlásil u různých pojišťoven škody a nikomu nebylo zprvu nic nápadného. Výše jednotlivých škod byla vcelku nízká a nevycházela najevo žádná souvislost mezi případy. Opravdu dlouhou dobu unikal, protože přesně věděl, jakým způsobem zůstat skrytý a nevyčnívat.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články