Polsko: Nová metodika likvidace škod z „POV“ povede k nárůstu nákladů pojišťoven


			Polsko: Nová metodika likvidace škod z „POV“ povede k nárůstu nákladů pojišťoven
1.11.2022 Zahraničí, Produkty

Nová doporučení polského finančního dohledu (KNF) týkající se škod z pojištění vozidel, která mají nabýt účinnosti 1. listopadu 2022, mohou vést ke zvýšení škodní inflace z povinného ručení o 19–28 % v prvním čtvrtletí 2023. Analýzu přinesl přední polský titul Gazeta Ubezpieczeniowa.

Nová doporučení dohledu byla vydána v červenci 2022 a nahradí standardy pro likvidaci škod na vozidlech nastavené v roce 2014. Podle jejich porovnání může budoucí metodika znamenat růst kompenzací za škody, jež budou pojišťovny vyplácet.


Mohlo by vás zajímat: TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2021 v Česku dle oPojištění.cz


Analytici z poradenské společnosti Deloitte zdůrazňují zejména tyto faktory vedoucí k navýšení nákladů na opravy vozidel:

  • Nárůst v hodinových sazbách autoservisů, zejména v menších městech s malou mírou konkurence. Doporučení až na malé výjimky zapovídá pojistitelům organizovat opravy aut mimo lokální trh, což zvýší váhu faktoru ceny práce.
  • Zvýšení cen náhradních dílů u metody rozpočtu / odhadu nákladů. Doporučení zakazuje využití slev aplikovatelných v opravnách nebo prodejnách kooperujících s pojišťovnou. Pro opravy bude potřeba využít originálních náhradních dílů, a to bez ohledu na stáří a stav auta. To může v řadě případů vést k prodražení opravy a navýšení účtu.
  • Snížení počtu dohod o rozpočtech a zvýšení nákladů za malé opravy s nižším pojistným plněním vyřizované standardním plným procesem likvidace škody, což zdražuje celý postup pojišťovny.

I když je zatím velmi obtížné odhadnout skutečný efekt nových doporučení finančního dozoru pro oblast škod aut na průměrnou výši škody, protože to přece jen bude záležet na rozhodnutí pojistitele o konkrétním přenastavení procesů, pojišťovny odhadují v průměru dopad na škodní inflaci u pojistné události auta asi na 8–10 %.


Mohlo by vás zajímat: Japonsko: Pojištění při kolapsu z vedra a pojištění pro případ osamělé smrti


„Povaha pojišťovacího obchodu je cyklická a plná úprava cen se promítne do nákladů v horizontu několika čtvrtletí. Škodní inflace bezpochyby zredukuje marži povinného ručení a ovlivní výsledky pojišťoven už příští rok,“ prohlásil na okraj opatření Marcin Warszewski, šéf pojišťovacích analytiků ve společnosti Deloitte Polsko.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články