Rakousko: Jak nebezpečné jsou zimní sporty?


			Rakousko: Jak nebezpečné jsou zimní sporty?
10.3.2020 Zahraničí

V Rakousku každoročně musí do nemocnice na 30 000 osob kvůli zranění při zimních sportech. Přitom během let toto číslo stoupá. Většina z postižených utrpí zlomeniny končetin, ale zranění hlavy jsou stále řidší. Mnohem častěji úraz v zimě dostihne muže než ženy. Tato fakta zveřejnila začátkem roku Rakouská asociace pojistitelů (VVO).

Ještě v roce 2015 bylo úrazů asi 28 000, v roce 2018 však již zaznamenaly statistiky na 30 900 případů zranění na lyžích nebo na snowboardu. Hlavní příčiny zůstávají beze změny: příliš vysoká rychlost a nedostatečná fyzická kondice. Před sportovním zážitkem je důležité pohlídat si několik věcí: správnou a seřízenou výzbroj v dobrém stavu, znalost FIS pravidel pro pohyb na sjezdovkách a pořádné zahřátí rozcvičkou před výkonem. Teprve pak je možné se spustit z kopce, radí rakouská VVO.


Mohlo by vás zajímat: Ivan Špirakus: Nové zkoušky jsou věčným soubojem mezi teorií a praxí


Kdo je ohrožen

Relativně nejvyšší riziko hrozí snowboardistům a freeriderům. Nejčastěji utrpí zlomeniny: na ty připadá asi 60 % všech případů. Na druhém a třetím místě jsou zranění měkkých kloubních částí a pohmožděniny.  Vzhledem k tomu, že na rakouských svazích nosí 94 % lyžařů a 91 % snowboardistů přilbu, poranění hlavy mizí a jsou dnes už spíše vzácnějším úrazem.

Většinu postižených tvoří muži (62 %), u snowboardistů tvoří zranění muži dokonce 66 %, zatímco na sáňkách je situace mezi pohlavími nejvyrovnanější (55 % mužů, 45 % žen). Dojde-li ke smrtelnému úrazu na svahu, je obětí v naprosté většině také muž. Během období 2008 až 2018 bylo mezi oběťmi tragických nehod 87 % mužů. Nejvíce případů připadá na freeride a na skialpy. Nejbezpečnějším zimním sportem je běžecké lyžování. Například na skialpech je riziko smrti 9x vyšší, na snowboardu 6x vyšší než na běžkách.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články