Rakousko: Koronavirová krize přinese dlouhodobé následky


			Rakousko: Koronavirová krize přinese dlouhodobé následky
15.5.2020 Zahraničí, Zdraví

Dvě třetiny z dotázaných 1100 firem se vyslovilo ve studii svazu KSV1870 o silných nebo velmi silných účincích koronavirové krize na jejich ekonomickou situaci. Podíl podniků, které hodnotí svou situaci jako dobrou nebo velmi dobrou, se za posledních několik týdnů ztenčil na polovinu. V každé druhé firmě vystačí s likviditou na tři nebo i méně měsíců.

To jsou hlavní závěry z poslední rakouské analýzy nálady mezi podnikateli. 41 % respondentů cítí silné efekty krize, 27 % dokonce velmi silné důsledky. A to jak s ohledem na ekonomickou situaci, propady obratu, interní procesy a kurzarbeit, tak i nezbytné změny obchodního modelu. Jen pouhá 3 % oslovených se vyjádřila, že současnou situací nejsou zasaženi vůbec.

Sběr dat do ankety Svazu úvěrové ochrany (KSV1870) probíhal druhý týden v dubnu, tedy asi měsíc po zavedení restrikcí. Dotazováni byli zástupci různě velkých podniků, hlavně živnostníci, malé a střední firmy (segment SME) z průmyslu, obchodu nebo služeb.

Podle výstupů ze studie tedy panuje v sousedním Rakousku „dramatické zhoršení finanční stability“ domácího hospodářství. Těsně před krizí odpovídalo na podobnou otázku na kondici podniku 63 % respondentů, že je velmi dobrá nebo alespoň dobrá. Nyní je takových „šťastlivců“ jen 31 %.


Mohlo by vás zajímat: Světovou ekonomiku zasáhl tvrdý a bezprecedentní šok


Jak dlouho ještě vydrží

KSV1870 se rovněž dotazoval, jak dlouho vystačí firmy se svou likviditou při trvající krizové situaci, aby byly schopny dostát svým finančním závazkům. Výsledkem bylo, že 30 % zástupců by v současných podmínkách vydrželo ještě maximálně 3 měsíce. U 14 % dotázaných by ale prostředky stačily maximálně na 4 týdny, dalších více než 5 % by nicméně za dosavadních podmínek přežilo jen 2 týdny. Otázka neřešila detail, zda pro takovou uváděnou odolnost využívají či nevyužívají státní pomoc.

Jen sedmina počítá s rychlým zotavením

Velmi třaskavá je situace každopádně u 4 % respondentů zastupujících rakouské podniky, kde už byly finanční rezervy vyčerpány do dna. A k tomu pouze 14 % oslovených předpokládá, že podle současné situace nebudou do budoucna trvalejší problémy.

9 % dotázaných už využilo státní pomoc, 24 % už požádalo, ale na finanční injekci ještě čeká. Tři z deseti (28 %) hodlají o pomoc státu požádat. Zajímavý je fakt, že více než třetina (34 %) o státní výpomoci neuvažuje a hodlá to zvládnout vlastními silami.


Mohlo by vás zajímat: Pojišťovny ročně odhalí podvody za miliardu korun. Uchránit by mohly daleko více


Investiční apetit opadl

Současná krize doléhá i na investiční plány, které jsou přehodnocovány: začátkem roku chtěla zhruba polovina firem investovat asi tolik, co v loňském roce, a téměř čtvrtina chtěla dokonce investovat více než v roce 2019. Nyní už s plným rozsahem svých plánů počítá jen necelých 13 % firem. Více než pětina (22 %) naopak provádí škrty, i když alespoň některé akce realizovat chce. Další pětina (21 %) zcela na své investice letos rezignovala. 29 % není ještě rozhodnuto a čeká na další vývoj.

Nejistota do budoucna

Co považují živnostníci a podnikatelé za největší hrozbu a co jim dělá starost? K tomu bylo možné si v anketě vybrat ze tří odpovědí. Úplně nejčastěji trápí Rakušany nejistota, jak bude jejich svět vypadat v době pokoronavirové (47 %).

Dále si hodně lámou hlavu s kurzarbeitem (40 %). Hodně si dělají starosti ohledně možné situace, kdy jejich obchodní partneři nedostojí finančním závazkům a nezaplatí jim (32 %), čímž jejich likviditu pošlou do kolen. To vede k dalším obavám o ztrátu obchodní báze a finančního polštáře, případně zadlužení. Necelá polovina už pocítila v podnikání změnu platební morálky, hlavně zpožděné úhrady a otevřené pohledávky.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články