Rakušané se i nadále staví kriticky k autonomním autům


			Rakušané se i nadále staví kriticky k autonomním autům
8.4.2020 Zahraničí

Moderní automobilové technologie narážejí stále na zdrženlivý postoj Rakušanů. Alespoň takto vyznívá aktuální studie Deloitte. Hlavními důvody zůstává nedůvěra v bezpečnost a neochota platit za vymoženosti víc.

Deloitte dotazoval necelých 1 300 osob v Rakousku ohledně nových trendů v automobilové sféře. Z ankety vyšlo, že stejně jako dříve je akceptace nových technologií nízká. „Zejména vývojově náročné technologie, jako je autonomní řízení aut, se setkává v Rakousku s velkou skepsí,“ řekl Matthias Kunsch, partner ve společnosti Deloitte Rakousko.

Stejně jako dříve nepovažuje 42 % respondentů v Rakousku autonomní řízení za bezpečné. Pro 45 % by dokonce ani úřední certifikace na jejich pocitu nejistoty nic nezměnila. Důvěra vkládaná do tradičních výrobců aut je nízká: ze studie vyšla jen na 26 %. Je zajímavé, že technologičtí inovátoři vycházejí v tomto měření mnohem důvěryhodněji, zejména nové specializované firmy.


Mohlo by vás zajímat: 2019: Generali má čistý zisk +15,7 %. Jak si vedla Berkshire Hathaway?


Sporný je i postoj k zasíťování vozidel mezi sebou. Jen 33 % dotázaných v Rakousku věří, že by to přineslo reálné přednosti pro řidiče aut. Naopak 62 % oslovených se obává, jak by byla zajištěna bezpečnost jejich biometrických dat.

Podle uskutečněné studie je další překážkou pro masovější zavedení nových technologií chybějící připravenost platit více. Ani ve sféře bezpečnost, ani infotainmentu nechtějí Rakušané vydávat více než 400 EUR navíc, což se jeví jako neprůchodné. Pouze v oblasti alternativních pohonů si ještě 47 % respondentů mezi rakouskými spotřebiteli dokáže představit, že by je to stálo trochu více než zmíněných 400 EUR na extra nákladech.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články