Rovné platové ohodnocení není pro Němky to nejdůležitější


			Rovné platové ohodnocení není pro Němky to nejdůležitější
21.12.2021 Zahraničí

Bezmála každý druhý německý občan vnímá, že nerovné platové ohodnocení žen a mužů je důležité téma, nicméně s ohledem na aktuální pandemickou situaci pro ně nemá takovou prioritu. Naopak 3 z 10 Němců to nadále berou jako palčivý problém, který má být urgentně řešen. Ukázala to anketa agentury Ipsos k tématu rovnost pohlaví uskutečněná v 28 státech na vzorku více než 20 000 osob na jaře loňského roku

Ipsos na studii spolupracoval s Global Institute for Women´s Leadership na King´s College v Londýně. V terénu byla uskutečněna na přelomu ledna a února 2020 mezi respondenty ve věku 16 až 74 let. Přes nejednotnost ohledně priority k řešení se shodovali respondenti loni v podpoře nezbytného překonání nerovnosti v odměňování mužů a žen. V Německu jsou o tom přirozeně přesvědčeny ženy více než muži: 52 % versus 45 %. Pouze 13 % oslovených vyjádřilo názor, že požadavek rovného odměňování je spíše příkladem přehnané politické korektnosti.


Mohlo by vás zajímat: ČAP Insurance talk: U mikrofonu Alena Macková


Anketa se dále ptala na to, co jsou nejdůležitější priority k zajištění ekonomického zotavení po koronavirové krizi speciálně pro ženy. Nejčastěji se v odpovědích opakovalo volání po flexibilních pracovních modelech, jako jsou home office anebo částečné úvazky. Jak v Německu (42 %), tak i celosvětově (40 %) považují 2 osoby z 5 tento aspekt za obzvláště důležitý. V Německu za tímto tématem rezonovala otázka rodičovských dovolených, popřípadě zařízení pro péči o děti (33 %) a požadavek na větší podporu ženám a dívkám, které se stanou oběťmi násilí nebo zneužívání (30 %). V globálním měřítku je tento posledně jmenovaný fenomén vnímám ještě významněji (36 %), zejména v Turecku (56 %), v JAR (52 %) a v Peru (51 %).


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Co může po volbách „zatopit“ pojistnému sektoru?


Nedůvěra v nastolení rovnosti trvá

Většina oslovených z 28 zemí světa (52 %) nevěří, že se dosáhne zjevného pokroku v nastolování rovnosti mezi ženami a muži během zotavení z koronavirové pandemie. Jen každý 10. dotázaný (11 %) si myslí, že rovnost pohlaví se v nadcházejícím roce (tedy letos) zlepší. Na druhou stranu se úplně stejný podíl obává naopak zhoršení poměrů mezi ženami a muži. V německých poměrech je výhled dokonce pesimističtější než celkový globální: jen 6 % respondentů věří ve sbližování podmínek pro obě pohlaví, naproti tomu 45 % míní, že v tomto ohledu nedojde k posunu, a každý zhruba pátý Němec (19 %) počítá s negativními důsledky koronavirové krize na tento problém.

Závěrečnou zprávu ke studii lze stáhnout ZDE.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články