Sazby pojistného v pojištění průmyslu rostou dvojciferně


			Sazby pojistného v pojištění průmyslu rostou dvojciferně
23.6.2020 Zahraničí

Pojistitelé se nadechují. Celosvětové ceny za pojištění průmyslu vykázaly ze první čtvrtletí 2020 výrazný růst v průměru o 14 %. Informovala o tom společnost Marsh ve svém Global Insurance Market Indexu. Stalo se tak dokonce ještě jen s minimálním vlivem globální pandemie covidu-19, jehož efekty se na tvorbu cen v prvních 3 měsících prakticky neprojevily.

Všeobecně vzato vzrostly ceny za majetková rizika v průměru o 15 %, v oblasti finančních rizik o téměř 26 %. Méně patrné bylo zvýšení pojistného v odpovědnostních rizicích (+ 5 %). Index od společnosti Marsh zohledňuje celosvětový vývoj na pojistných trzích USA, Velké Británie, kontinentální Evropy, Latinské Ameriky, Asie a pacifického regionu.

Podle historického vývoje indexu lze sledovat obrat k navyšování cen od 4. kvartálu 2017. Od té chvíle pojistné už jenom rostlo, přičemž dvojciferné hodnoty dosáhlo posilování poprvé loni ve 4. čtvrtletí (+11 %).


Mohlo by vás zajímat: Glosa Jaroslava Daňhela: Jak se změní pojišťovnictví v době koronavirové?


Podle různých regionů se liší různé přírůstky za poslední rok. Velmi přehledné je to u kompozitního průmyslového pojištění, kde nejvyšších hodnot růstu dosahuje průmyslové pojištění v oblasti Pacifiku (naposledy +23 %), zatímco rozdíly cen v Asii se drží prakticky stabilní na úrovni 5-6 %.

Pouze v Latinské Americe dynamika růstu za poslední kvartál poněkud oslabila ze 7 na 6 %. Kontinentální Evropa vykazuje rovněž lineární růst sazeb (1Q 2020: +8 %), nicméně silně se vymyká Velká Británie, jejíž nárůst stoupl od loňského 2. kvartálu do letošního 1. kvartálu ze 6 na 21 %. Dynamičtější než v kontinentální Evropě je i tempo v USA (z 5 % na 14 %)


Mohlo by vás zajímat: Nejlepší vakcína proti Covid-19 je zbavit se strachu. Epidemie u nás nebyla


Rostoucí ceny pomáhají pojišťovnám poskytujícím krytí průmyslových rizik při překonávání jejich komplexních problémů, které se často odráží v nepříznivém combined ratio. Podle aktuálních zpráv se s potížemi potýkají například AXA XL a dceřiná společnost Allianz AGCS. Obě jmenované společnosti ale ve svých výhledech kalkulovaly s růstem cen za průmyslové pojištění a první kvartál 2020 jim dal v tom za pravdu.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články