Sestupný trend podnikatelských očekávání německých pojistitelů


			Sestupný trend podnikatelských očekávání německých pojistitelů
25.10.2022 Zahraničí

Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) zveřejnil zprávu o náladách či očekáváních v německém pojišťovnictví. Dotazování Institutu Ifo (Univerzita Mnichov)  ukázalo, že aktuální situaci v podnikání v letních měsících hodnotí dotázané pojišťovací podniky jako značně horší než ve 2. čtvrtletí 2022.

To znamená, že pokračuje trend, který započal již na jaře tohoto roku. Navíc podnikatelská očekávání pojistitelů, pokud jde o příštích šest měsíců, jsou na nejnižší úrovni od začátku pandemie COVID-19. Podle Jörga Asmussena, výkonného ředitele GDV, náladu pojistitelů silně ovlivňuje válka na Ukrajině, vysoká inflace, trvající poruchy v dodavatelských řetězcích a značná nejistota ohledně dalšího hospodářského vývoje.

Celkově prý z německého pojišťovacího sektoru vyzařuje spíše pesimistický postoj ke stávající situaci v podnikání i k vyhlídkám. Podíl pojišťovacích podniků, které zaujaly při dotazování v červenci a srpnu 2022 negativní stanovisko, vzrostl na 28 %, což je nejvyšší hodnota od začátku pandemie. V 1. čtvrtletí 2022 bylo těchto podniků 23 %.


Mohlo by vás zajímat: ČAP Insurance talk: U mikrofonu Lucie Urválková


Pojistitelé provozující životní pojištění hodnotí podnikatelskou situaci mnohem hůře než v předchozím čtvrtletí. Těsná většina účastníků dotazování (55 %) označila vlastní situaci pouze jako uspokojivou. Také očekávání pro příštích šest měsíců jsou horší než tomu bylo na jaře 2022. Počet životních pojistitelů, kteří pokládají za pravděpodobné, že v příštích měsících bude ekonomický vývoj negativní, se dostal na 22 %, což je čtyřnásobně více ve srovnání s 2. čtvrtletím 2022.   

Zdrženlivá nálada se projevuje i v neživotním pojištění (bez soukromého zdravotního pojištění). Hodnocení aktuální situace se mírně zlepšilo, ale zůstává daleko pod dlouhodobým průměrem. Pouze 0,6 % respondentů uvedlo, že rámcové podmínky se ve srovnání s předchozím čtvrtletím zlepšily.


Mohlo by vás zajímat: BaFin tlačí na zlepšení vnitřní kontroly u Allianz


Pokud jde o očekávání s ohledem na budoucí byznys, tak z dotazování vyplynula podstatná změna, a to především změna nálady u kompozitních pojistitelů. Bezmála 27 % pojistitelů očekává zhoršení rámcových podmínek pro podnikání v příštích měsících. 

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články