Slovenský parlament schválil 8% odvod ze všech neživotních produktů


			Slovenský parlament schválil 8% odvod ze všech neživotních produktů

Osmiprocentní odvod z povinného pojištění automobilů se na Slovensku rozšíří na celou oblast neživotního pojištění. Počítá s tím novela zákona o pojišťovnictví z dílny Ministerstva financí SR, kterou v úterý 22. listopadu definitivně schválil parlament.

Doposud se odvod ve výši 8 % vztahoval pouze na produkt povinného ručení. Od nového roku se však tento odvod rozšíří na všechny neživotní produkty na slovenském trhu. Peníze ze zaplaceného pojistného budou pojišťovny přeposílat na účet Ministerstva vnitra SR. Po konzultaci s Ministerstvem financí budou nově vzniklé prostředky přerozděleny hasičským jednotkám. 

Ministerstvo financí SR odůvodnilo zákon, jako podporu preventivních opatření směřujících k předcházení vzniku škod a zmírnění negativních následků škod už vzniklých. Odvod se bude vztahovat pouze na nově uzavřené smlouvy, vzniklé od 1. ledna 2017. Pojišťovny budou odvod zasílat na účet Ministerstva vnitra vždy kvartálně.

Zavedením odvodu počítá vláda s ročním příjmem 55,6 milionů eur. V doložce finančních vlivů, pak Ministerstvo financí uvádí, že potenciální vlivy na podnikatelské prostředí se nedají kvantifikovat, protože MF není schopno odhadnout, zda vlivem zavedení odvodu dojde k navýšení cen pojistného a to právě z důvodu velké konkurence na tamějším trhu. FM rovněž vyčíslilo administrativní náklady pojistného sektoru na 1618 eur a uvádí, že další dodatečné náklady není možné na základě aktuálních údajů vyčíslit.

Zdroj: oPojištění.cz

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články