Swiss Re předsatvuje digitální platformu pro škody způsobené zemětřesením


			Swiss Re předsatvuje digitální platformu pro škody způsobené zemětřesením
22.11.2022 Zahraničí

Na portálu Versicherungswirtschaftheute (VWH) byla zveřejněna velmi stručná informace, že zajišťovna Swiss Re vyvinula digitální platformu pro škody způsobené zemětřesením. Nejde však jen o ni. Zajišťovna se snaží rovněž o produktové inovace.

Projekt, který si zaslouží širší pozornost, nese název QUAKE. Cílem je poskytnout rychlou pomoc veřejným entitám ihned po zemětřesení. QUAKE je inovativní produkt, který dává veřejným entitám finanční flexibilitu při řešení potíží či útrap okamžitě po přírodní katastrofě. Jde o parametrický pojistný produkt pro případ zemětřesení založený na indexu, který umožňuje poskytnout peněžní náhradu, resp. pojistné plnění, během 30 dnů. Tento pojistný produkt je konstruován tak, aby uspokojil individuální potřeby veřejných entit, a to včetně civilní obrany, vyšších vzdělávacích institucí, obcí, okresů a regionů.


Mohlo by vás zajímat: Pojišťovací Dr. Jekyll, nebo Mr. Hyde? Soud má jasno!


Zemětřesení a jiná přírodní rizika mohou být velmi špatnou zprávou pro rozpočty veřejných entit, jelikož vytvářejí závažné finanční škody či ztráty. Proces likvidace škod u tradičních pojištění má svá pravidla, což často vede k významnému zdržení co se týče výplaty pojistného plnění ze strany pojistitelů. Dochází také k prodlevám, pokud jde o pomoc státu po přírodní katastrofě.   

Zajišťovna Swiss je názoru, že když veřejné entity obdrží finanční prostředky ihned po katastrofě, tak mohou účinněji řešit neočekávané problémy a rychleji se znovu postavit na nohy. Pokud jde o digitální platformu, tak ta by měla umožnit, aby po zemětřesení byly rychle přijaty všechny škody, resp. oznámení o škodné události. Z této platformy by pak mělo být možné odvodit všechny důležité informace pro výpočet nákladů na opravy a obnovu.   


Mohlo by vás zajímat: Jak přispělo zdražování firem ke dnešní inflaci v eurozóně?


Shromážděné informace by měly expertům na šetření škod umožnit posouzení stavu poškozených budov a provedení odhadu výše škod. K tomu jsou prý ale třeba vhodné IT aplikace. Digitální platforma poskytne v případě přírodní katastrofy potřebné informace o budovách i samotné události.  

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články