Swiss Re: Vrací se globální pojistné po mírném poklesu opět k růstu?


			Swiss Re: Vrací se globální pojistné po mírném poklesu opět k růstu?
2.1.2023 Zahraničí

Renomovaný Swiss Re Institute (SRI) zveřejnil výhled vývoje světového pojišťovnictví v letech 2023–2024. Po mírném poklesu globálního pojistného se v následujících dvou letech očekává návrat k jeho růstu.  

Skupina Swiss Re prezentovala hlavní závěry vyplývající ze studie:

  • globální pojišťovnictví se po mírném poklesu globálního pojistného o 0,2 % v roce 2022 v reálných hodnotách vrátí v letech 2023 a 2024 k růstu,
  • inflace bude nadále pro pojistitele hlavní obavou. SRI předpokládá, že průměrný globální roční index spotřebitelských cen by se mohl v roce 2023 zvýšit o 5,4 % a v roce 2024 o 3,5 %,
  • podle prognózy SRI by se globální pojistné neživotního pojištění mohlo reálně zvýšit v roce 2023 o 1,8 % a v roce 2024 o 2,8 %. U globálního pojistného životního pojištění se očekává reálný růst o 1,7 %, a to jak v roce 2023, tak v roce 2024.

Mohlo by vás zajímat: Glosa Ondřeje Kovaříka: Vyhýbá se Evropská komise řešení energetické krize?


SRI opírá svoji prognózu o tyto předpoklady:

  • zmírnění inflačních tlaků,
  • zpevnění trhu v segmentech pojištění majetku a pojištění odpovědnosti,
  • silnější poptávka po životním pojištění.

Kromě toho SRI uvádí, že určitý optimismus pro globální pojišťovnictví vychází z očekávání, že centrální banky zvýší úrokové sazby, čímž by se ve střednědobém horizontu mohly zlepšit výnosy z investic.

Podle SRI hlavní světové ekonomiky, zvláště pak to prý platí pro klíčové evropské země, budou však s velkou pravděpodobností čelit v příštích 12–18 měsících inflační recesi a vyšším úrokovým sazbám. Růst globálního hrubého domácího produktu (HDP) by měl zpomalit z 2,8 % v roce 2022 na 1,7 % v roce 2023.


Mohlo by vás zajímat: Podcast: Pojištění elektroaut Allianz naplňuje všechny potřeby řidičů


Pokud jde o růst HDP i globálního pojistného je tak jasné, že vývoj bude v jednotlivých regionech světa odlišný. Jak bylo uvedeno výše, tak v roce 2022 se očekává reálný pokles globálního pojistného o 0,2 %. V případě vyspělých pojistných trhů by se mělo pojistné reálně snížit o 0,8 %, ale u nově se rozvíjejících zemí je možno počítat v roce 2022 s reálným růstem ve výši 2,1 % (z toho Čína + 2,6 %). Jestliže v letech 2023–2024 by mohl průměrný růst globálního pojistného činit 2,1 %, tak v případě vyspělých trhů by to bylo jen 1,6 %, kdežto u nově se rozvíjejících zemí 4,2 %.   

Zájemcům o tuto problematiku lze doporučit tento zdroj.

Zdroj: Swiss Re

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články