Tesla zakládá pojišťovací makléřství v Číně


			Tesla zakládá pojišťovací makléřství v Číně
15.9.2020 Zahraničí

Tesla očividně pokukuje po čínském trhu stále více a své ambice netají. Začátkem srpna tento americký producent aut nové generace registroval nový podnik Tesla Insurance Brokers Co., Ltd. Jde o makléřskou společnost se základním kapitálem 50 milionů Juanů (asi 6,1 milionu EUR).

Zprávu přinesl odborný zpravodajský server Electrive.net. Podle ní drží celý balík akcií ve firmě Tesla Motors Hong Kong Limited. Zákonným zástupcem společnosti je viceprezident Tesly a šéf čínského regionu. Otevřená je zatím otázka, kdy tato dceřinka Tesly nabídne na čínském trhu své první produkty. Už dlouho se rovněž spekuluje o expanzi Tesly do Evropy. Aktuálně hledá experty pro svou plánovanou lokalitu v Berlíně Brandenburg. Ti by měli hlavně vyvíjet pojišťovací produkty pro vozidla určené pro evropský trh k zajištění potřeb majitelů aut této značky na starém kontinentu, jak napsal blog Teslamag.de.


Mohlo by vás zajímat: Jaroslav Besperát: Pandemie by mohla posílit ochotu lidí více se pojišťovat


Tesla hledá rovněž specialistu na pojistnou matematiku, jenž by měl v Berlíně-Brandenburg na starosti pricing a datovou stránku. Nejasné zatím zůstává, kdy hodlá Tesla na evropském trhu s pojišťovacími produkty odstartovat. Ale podle Torstena Kusmanowa, pojišťovacího experta a partnera v oblasti digitální sféry poradenské společnosti Capco, je to jen otázka času, jakmile budou překonány všechny překážky. V tomto smyslu ho citoval odborný týdeník Automobilwoche.

Nabídka Tesly v Kalifornii

Od srpna 2019 už nabízí produkty Tesla kalifornský pojistný trh. Po Kalifornii mají následovat další americké státy. Pojištění auta je údajně až o 20 % levnější na pojistném v porovnání s jinými možnosti, v mnohých případech dokonce o 30 %. Původně přislíbil Elon Musk už v dubnu 2019, že Tesla pojištění bude k mání do měsíce. K představení nabídky došlo po 4 měsících. Pojištění se sjednává on-line a uzavření smlouvy netrvá déle než jednu minutu. Tesla v Kalifornii spolupracuje s pojišťovnou State National.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Finanční gramotnost pro pubescenty


Ve skutečnosti je ale pojistná ochrana elektromobilů Tesla dosti nákladná. Pojišťovací institut Hihghway Safety vyhodnotil model S jako nejdražší auto roku 2018 na pojištění. Tesla ale nabízí krytí výhodněji, protože využívá velmi široce data z vozidel a také údaje o stylu jízdy konkrétního řidiče. „Známe rizikový profil našich zákazníků. Kdo si chce naši značku koupit, musí souhlasit, že nebude jezdit jako blázen. Anebo samozřejmě může, pak to ale zaplatí na pojistném,“ vysvětlil přístup Elon Musk loni v dubnu. V Austrálii a v Hongkongu zprostředkovává Tesla pojištění pro své vozy už od roku 2016. Rozvoj vlastního pojišťovacího obchodu má evidentně sloužit ke zvýšení profitability značky.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články